Hlavní obsah

Lukeš chce jít ve Slavii nahoru

PRAHA

Čtyřiadvacetiletý Martin Lukeš hrál od žákovských let v Baníku Ostrava. Na jaře však odmítl prodloužit profesionální smlouvu a klub se mu odvděčil vyřazením z kádru. Po nucené pauze sice vzalo vedení šikovného fotbalistu na milost, Lukeš se přesto rozhodl změnit působiště. Od příští sezóny bude oblékat dres Slavie.

Foto: FC Baník Ostrava

Martin Lukeš ještě v modrém dresu ostravského Baníku.

Článek

"Působení v Baníku hodnotím pozitivně. Nemyslím však ten závěr," špitne tiše blonďatý mladík. Nechce se k problémům vracet, nezaobírá se otázkou, že si takové jednání za předchozí služby nezasloužil. "Stejně to nezměním, tak co. Je to pryč," mávne rukou a klopí zrak k zemi. Ani naléhání nezabírá. "Neřeším to, pro mě je tohle všechno uzavřená věc," zavrtí hlavou borec, který byl před šesti lety vyznamenán titulem Talent roku.

Hovořit na téma Slavie se nezdráhá. "Je to velká výzva, obrovská motivace. Určitě to nebude jednoduché, ale porvu se o místo," pookřeje Lukeš. Přiznává, že je sám zvědavý, jak rychle si zvykne na nový klub, na nové prostředí. "Hodně kluků znám. S Marcelem Ličkou se kamarádíme ještě z Baníku," usměje se.

Léto bez moře

Když v neděli přijel do Prahy, nemířil do hotelu, ale za starým známým. "Během soustředění a celé přípravy budu na hotelu. Potom za mnou přijede přítelkyně, ale zatím to nemělo cenu. Přál bych si byt někde v Krčí, blízko lesa, abych mohl chodit na procházky," odkrývá přání.

Léto prožil v klidu, na horské chatě na Slovensku a na chalupě u rodičů. "Moře jsem si užil před rokem," usmívá se. Snaží se koncentrovat na Slavii, po které toužil. "Je to krok kupředu.Šel jsem do lepšího týmu. O tom není sporu. Ve Slavii se mohu zlepšovat," dumá o budoucnosti.

Sen o Lize mistrů

Chce si splnit velký sen. "Nikdy jsem nehrál evropské poháry, teď se mi ta šance rýsuje velmi reálně. Moc bych chtěl do Ligy mistrů," vypráví zaujatě. Neřeší, že Slavia se musí prokousat do hlavní soutěže z druhého předkola. "Hlavní je, abych se rychle dostal do formy a byl mužstvu platný," klade si za cíl dvojnásobný reprezentant.

Když před pěti lety debutoval v utkání se Slovinskem, v němž vystřídal v druhém poločase Šmicra, vstřelil během tří minut dva góly. Hrál ještě přátelské utkání proti Dánsku. "Nad reprezentací vůbec nepřemýšlím. Jsem rád za Slavii. Všechno ostatní je daleko," zavrtí hlavou.

Reklama

Související témata: