Hlavní obsah

Serenina scéna spustila bouři. Poprvé promluvil i rozhodčí Ramos

Kontroverzní chování Sereny Williamsové ve finále grandslamového US Open směrem k umpirovému rozhodčímu Carlosi Ramosovi a následné oficiální reakce vzbudily velkou vlnu nevole v řadách ostatních elitních sudích. Ti cítí křivdu i neadekvátní zastání a zvažují, že založí na svoji obranu odbory.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Serena Williamsová horlivě diskutuje s rozhodčím Carlosem Ramosem.

Článek
Fotogalerie

Ženská asociace tenisových profesionálek WTA se stejně jako někteří současní či bývalí špičkoví hráči ve sporu zastala hvězdy Sereny Williamsové a kritizovala výkon portugalského arbitra. Mezinárodní tenisová federace ITF se sice Ramose zastala, jenže až s odstupem skoro dvou dnů, během nichž schytával řadu hodin prakticky jen kritiku.

„Pan Ramos se v rámci svých povinností držel pravidel. Jeho verdikty byly v souladu s regulemi, což potvrdilo rozhodnutí zástupců US Open udělit paní Williamsové pokutu (zhruba 375 000 korun) za tři přestupky,“ uvedla ITF.

Umpiroví rozhodčí nemohou poskytovat na základě svých kontraktů veřejná vyjádření k utkáním, nicméně britskému prestižnímu listu Guardian se podařilo jednoho z elitních sudích pod podmínkou jeho anonymity vyzpovídat. A z jeho slov je patrné, že v rozhodcovské obci panuje po událostech v New Yorku značně nakvašená nálada. Vadí jim to, jak americký svaz USTA a WTA rychle přispěchaly na podporu Sereny.

„V naší komunitě teď není dobrá nálada. Nikdo se nás nezastane. Rozhodčí si teď říkají: ,Co bych dělal, kdybych tam v sobotu seděl já?‘ Převládá pocit, že v tom všichni nechali Ramose skoro 48 hodin vymáchat,“ tvrdí nejmenovaný sudí.

Ramos se nechtěné publicity a pozornosti nejspíš jen tak nezbaví, protože už od pátku má rozhodovat v Zadaru semifinálový duel Davis Cupu mezi Chorvatskem a USA. Znovu se tak setká se zástupci amerického svazu USTA, který před pár dny uvedl, že se Serenou nebylo ze strany arbitra zacházeno fér.

Portugalec se z výše zmíněných důvodů k samotnému utkání nevyjadřoval, ale v rozhovoru pro portugalský list Tribuna Expresso veřejnost před daviscupovým duelem uklidňoval.

„Je to delikátní situace, ale vzhledem k okolnostem jsem v pohodě. Rozhodování á la carte (kdy si každý si vybere) neexistuje. Nemějte o mne strach,“ vzkázal s tím, že po finálovém zápase se raději do ulic New Yorku na procházku nevydával.

Reklama

Související témata: