Hlavní obsah

Damm převzal cenu a chystá se znovu do tréninku

PŘEROV

Před pouhým týdnem zakončil Martina Damma svojí nejúspěšnější tenisovou sezónu, když spolu s Indem Leanderem Paesem vypadl v Šanghaji po těsné prohře v semifinále Turnaje mistrů. Ale už se v myšlenkách chystá na další tenisový. Přestože má před sebou jen krátký odpočinek, v sobotu si jako jedna z mála hvězd ankety Zlatý kanár přijel do Přerova pro cenu osobně.

Foto: www.usopen.org

Martin Damm (vpravo) a Leander Paes líbají trofej pro vítěze US Open.

Článek

Český daviscupový reprezentant suverénně vyhrál hlasování o nejlepšího deblistu roku. Čtyřiatřicetiletý tenista má za sebou nejlepší rok v kariéře. Ozdobil jej triumfem ve čtyřhře na grandslamovém US Open a výrazně přispěl i k návratu českého mužstva do Světové skupiny. "Kolem US Open a Davis Cupu to bylo hodně náročné, ani ne tak fyzicky jako psychicky," řekl Damm v rozhovoru pro ČTK. Závěr sezóny ovlivnilo zranění jeho indického partnera, takže Damm neměl problémy s úbytkem sil. "Už se sice trochu únava ozývá, ale čtyřhra není tak náročná jako dvouhra, takže myslím, že se to zvládne."

Nakonec se Paes po problémech s prstem dal dohromady, aby mohli odjet na Turnaj mistrů. V Číně v semifinále prohráli až v tie-breaku třetího setu s druhým párem světa Jonas Björkman, Max Mirnyj. "Chyběly jeden dva míče, abychom je brejkli ve druhém setu a pak to doservírovali. Na druhou stranu jsme měli velké štěstí ve skupině, kde jsme vyhráli jen jeden zápas. To už ke sportu patří," vrátil se ještě Damm k vystoupení v Šanghaji.

Start na závěrečném turnaji roku mu zkrátil dobu odpočinku na pár dní, protože už za pět týdnů začne nová sezóna. Český tenista se tak nedostane ani na dovolenou. "S rodinou pojedeme za deset dní na Floridu, ale to bude taková spíš pracovní dovolená. Musím začít zase trénovat," popsal program na nejbližší dobu. Teplo je pro něj lepší než zdejší sychravé české počasí. "Na to, co tam člověk natrénuje za hodinku, by tady potřeboval tři," poznamenal.

Příprava bez Paese

Na rozdíl od působení s Cyrilem Sukem, kdy trénovali společně i během zimní přestávky, se tentokrát bude Damm připravovat sám bez svého indického partnera. Hledání souhry po delší pauze bývá pro tuto dvojici problémem. "Když se sejdeme po delší době, tak nám chvíli trvá, než se sehrajeme," přiznal. Před grandslamovým Australian Open proto na rozehrání absolvují turnaje v indickém Čennaí a Sydney.

Při hledání ideální souhry jim prý pomohla právě účast na Masters. "Sehráli jsme tam čtyři super zápasy, takže forma je a snad těch pár týdnů vydrží," pochvaloval si Damm.

Ve skupině narazili i na nejlepší pár současnosti Američany Mika a Boba Bryanovy, proti nimž zřejmě Damm nastoupí i v únorovém zápase prvního kola Davisova poháru. Zatím se mu proti nim většinou nedaří. "Porazil jsem je jen jednou před třemi lety s Cyrilem Sukem," vzpomínal. Pro Davis Cup mu však odhodlání nechybí. "Pokud se dostanu do týmu, bude také záležet na tom, s kým tu čtyřhru budu hrát. Uvidíme, jak to dopadne, ale určitě se s nimi hrát dá," dodal.

Reklama