Hlavní obsah

Štěpánka dohnaly slzy. Při rozlučce porazil Djokoviče, Agassi v Praze překvapil

Aktualizováno

Byl to jeden z těch vzácných tenisových večerů, kdy je úplně jedno, jaký je konečný výsledek, ale diváci se přesto baví a aplaudují jako zběsilí. Radek Štěpánek se v exkluzivní společnosti loučil v pražské O2 areně se svou kariérou a na cestu do dalších let ho vyprovázel potlesk i záře hvězd.

Emotivní konec rozlučky Radka ŠtěpánkaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Překvapení. Na Štěpánkovu rozlučku přijel i Andre Agassi

Čtyřhra Štěpánek, Paes vs. Djokovič, Haas

Vrchol Štěpánkovy rozlučky. Jeho duel s Djokovičem

Uctít dráhu dvojnásobného vítěze Davis Cupu a olympijského medailisty přijeli na exhibici Český lev se loučí nejen diváci z různých koutů republiky, ale také opravdová světová esa.

Kromě čtrnáctinásobného grandslamového šampióna Novaka Djokoviče, jehož Štěpánek na závěr večera porazil 7:6, dorazil také utajený host: americká legenda Andre Agassi. Přijel rovněž finský mistr světa formule 1 Mika Häkkinen a po Štěpánkově boku se objevili fotbalisté Petr Čech a Pavel Nedvěd i nejslavnější Evropan v dějinách NHL Jaromír Jágr.

Zdravili i Federer s Nadalem

Z videokostky pod střechou haly navíc z předtočených příspěvků českého bojovníka pozdravili třeba Roger Federer, Rafael Nadal či Ivan Lendl.

Devětatřicetiletý veterán Štěpánek byl během kariéry v top 10 ve dvouhře i ve čtyřhře, diváky vždy dokázal bavit nesmírně variabilním tenisem, kde nechyběl moment překvapení a improvizace. Nikdy s ním nebyla nuda.

„Tenis už ale v současné době postrádá borce, jako je Radek. Hra je příliš strojová, v očích diváka až docela nudná, protože není moc rozdílů mezi hráči. Radkova hra ale taková nebyla, dokázal to vždy ohromně variovat, to na něm bylo zajímavé," ocenil dlouholetého daviscupového parťáka Tomáš Berdych, když se Štěpánkem v Galerii Harfa otvíral tenisovou výstavu.

Nebyl to však před očekávanou rozlučkou jediný bod v itineráři tenisového matadora. Společně s Djokovičem se nečekaně kolem poledne objevili v jídelně pražské základní školy Květnového vítězství a překvapeným školákům rozdávali trička.

Večerní menu přítomné fanoušky bezpochyby nadchlo. Štěpánkův parťák v deblu Ind Leander Paes předvedl publiku, jaký je pořád šoumen, a Djokovič i to, že jeho tělo je neuvěřitelně flexibilní.

O2 arena je místem největších tenisových vítězství, která vstoupila do českých sportovních dějin. Před pěti lety a 11 měsíci vyhrál Štěpánek rozhodující dvouhru finále Davis Cupu se Španělskem proti Almagrovi, v roce 2007 byl u toho, když Češi v baráži porazili Švýcarsko i s Rogerem Federerem.

„Musím poděkovat spoustě lidí, kteří mě provázeli tenisovým životem," říkal dojatým hlasem Štěpánek, když se objal s profesorem Pavlem Kolářem. „To on mi prodloužil kariéru o pár let," přiznal český tenisový válečník.

Nikdy nebyl tím nejtalentovanějším ani nejlepším hráčem, přesto je stopa, jakou po sobě ve světovém tenise nechal, naprosto zřetelná. V tom je Štěpánkův příklad inspirující. Náhrada za něj v českém prostředí zatím není.

Reklama

Související témata:
Český lev