Hlavní obsah

Federer získal potřetí za sebou od ITF cenu pro nejlepšího hráče

LONDÝN

Suverén současného tenisu Roger Federer získal od mezinárodní federace ITF potřetí za sebou cenu pro nejlepšího hráče roku. Pětadvacetiletý Švýcar se stal po Björnu Borgovi, Ivanu Lendlovi a Petu Samprasovi teprve čtvrtým tenistou, kterému se to podařilo. Ženskou kategorii stejně jako loni vyhrála Belgičanka, jen Kim Clijstersovou na trůnu vystřídala Justine Heninová-Hardenneová.

Článek

Federer vyhrál Turnaj mistrů a tři ze čtyř grandslamových turnajů, neuspěl jen na Roland Garros. Během celé sezóny prohrál jen pět z 97 zápasů a jako první tenista v historii na odměnách vydělal přes osm miliónů dolarů za rok.

Heninová ocenění získala podruhé, poprvé se jí to povedlo v roce 2003. Čtyřiadvacetiletou Belgičanku k tomu dovedly čtyři finálové účasti na grandslamových turnajích, i když triumfovala jen v Paříži. Rok zakončila vítězstvím na Turnaji mistryň a posunula se na první místo světového žebříčku. Navíc pomohla Belgičankám k postupu do finále Fed Cupu.

Nejlepšími deblovými páry se stali Američané Mike a Bob Bryanové a americko-australská dvojice Lisa Raymondová, Samantha Stosurová.

Reklama