Hlavní obsah

Berdych si pod stromeček nadělil Hopmanův pohár

OSTRAVA

Vysněnou účast na prestižním Hopmanově poháru si letos pod vánoční stromeček nadělil tenista Tomáš Berdych. Nejlepší český hráč současnosti si v něm zahraje po boku přítelkyně Lucie Šafářové. "Moc jsem si Hopman Cup chtěl zahrát. Je to vlastně takový dárek k Vánocům," usmál se talentovaný tenista, který letos dokonce poprvé v kariéře prorazil do světové desítky.

Článek

Berdych si na závěr roku užije velké cestování. Zatímco Štědrý den prožije doma na Moravě v úzkém kruhu nejbližších, Silvestra už oslaví o tisíce kilometrů dál u protinožců. Na přelomu roku totiž s přítelkyní ponesou českou zástavu do boje v australském Perthu.

Změnám však Berdych z posledních týdnů přivykl. Už před měsícem musel dobrovolně zkrátit pobyt na exotické dovolené na Maledivách. "Dostal jsme nabídku být druhý náhradník pro turnaj mistrů v Šanghaji, a to se neodmítá. Bylo to moje rozhodnutí, proto toho nelituju. Kdo ví, kolikrát za život, byť jako náhradník, se tam můžu dostat," vysvětlil Berdych v rozhovoru pro ČTK.

Ačkoliv si dovolené moc neužil, chuť do nové sezony mu nechybí. Sotva se vrátil z Číny, vrhl se do tréninku. Energii dobíjel v třítýdenní fyzické přípravě. "Dělal jsem hodně na kondičce. Cvičení, posilování, běhání. Ale stačil jsme si doma i oddychnout. Už se zase těším na zápasy," prohlásil svěřenec Jaroslava Navrátila.

S přítelkyní Šafářovou nikdy nehrál

Nebyla to jen exotická dovolená, co si letos Berdych z vlastní vůle překazil. Ani vánoční pohody a lenošení nebude tolik. Už 25. prosince nabere kurz Austrálie. Hopmanův pohár však bere jako příjemnou součást života profesionálního hráče. "Nesmírně se tam těším. O Hopman Cupu se mluví v superlativech, já dostal velkou chuť to vyzkoušet," vykládal nadšeně.

Není divu, že nápad vyšel z jeho hlavy. "Přihlásit se tam napadlo mě. Zjišťovali jsme podmínky a dobře to dopadlo. Vážím si toho, že nás pozvali. Už proto, že pořadatel si zve hráče podle sebe, nezáleží, jak jste na tom v žebříčku," řekl Berdych.

Berdychovi bude v Perthu přímo na kurtu dělat garde přítelkyně Lucie Šafářová. Zatímco v soukromí se důvěrně znají, teď ještě musejí vyladit souhru na dvorci. "Ještě nikdy jsme spolu žádný zápas nehráli," přiznal. "Dvakrát jsme se sice na tom na grandslamu domluvili, ale já se pak chtěl soustředit na dvouhru, tak jsem od toho ustoupil. Musíme si alespoň párkrát zatrénovat, protože by asi nebylo ideální, kdybychom si vedle sebe poprvé stoupli až v Austrálii," pravil Berdych.

Dárky kupuje během roku po turnajích

Přestože rok 2006 Berdychovi přinesl úspěchy, tenista cítí, že všechno nebylo optimální. "Na jaře to nebylo nejlepší. Nedařilo se mi a byl jsem z toho špatný. Ale po Paříži se to všechno otočilo. Konec roku byl podle představ, takže celkově tam těch dobrých momentů bylo daleko více než těch horších. Samozřejmě, že nejvíce mě potěšilo, že jsem se dostal do světové desítky," bilancoval Berdych.

Z jarních nezdarů chce načerpat poučení pro příští rok. "Určitě bych chtěl mít lepší začátek roku. A netýká se to jen mě osobně, ale i Davis Cupu, ať na podzim nemusíme znovu hrát baráž," prohlásil Berdych. Konkrétní předsevzetí si nedává. "Kdyby se mi podařilo vyhrát nějaký turnaj, bylo by to super," podotkl.

Teď si naplno užívá posledních dnů volna. Díky průběžným nákupům se nemusí ani tlačit v nákupních centrech při shánění dárků. "Udělal jsem nějaké zásoby během roku. Snažil jsem nakupovat po turnajích tak nějak průběžně, protože tady zase toho času tolik není. Mám svůj klid a už to nemusím honit na poslední chvíli," usmál se Berdych.

Reklama