Hlavní obsah

Tenista Štěpánek definitivně opustil daviscupový tým

Tenista Radek Štěpánek oznámil definitivní ukončení své kariéry v Davisově poháru. Českému týmu tak nepomůže v únorovém zápase prvního kola Světové skupiny proti USA, i když v to kapitán Jaroslav Navrátil věřil. Štěpánek svůj konec v týmové soutěži zveřejnil prostřednictvím tiskového prohlášení.

Foto: ČTK

Radek Štěpánek

Článek

Čtvrtfinalista letošního Wimbledonu zdůraznil, že nikdy nepovažoval svůj návrat do daviscupového týmu za hotovou věc. Pro jeho definitivní odchod z týmu bylo klíčové vyjádření nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila z páteční tiskové konference. Ten na ní vyjádřil přesvědčení, že se Štěpánek do týmu vrátí, a mluvil o schůzce plánované na tento týden.

"Tím už jsem byl vážně šokován a rozhodl se reagovat a vše rázně utnout. Žádnou schůzku jsme domluvenou neměli, do Čech jsem žádnou cestu neplánoval," uvedl Štěpánek v tiskovém prohlášení.

Kapitán Navrátil ČTK v telefonickém rozhovoru řekl, že se Štěpánkem o možné schůzce předběžně mluvil před třemi týdny a od jeho realizačního týmu se dozvěděl, že by měl tenista tento týden zavítat do Prahy. "Tak jsem mu v úterý zavolal, abych si domluvil termín schůzky. On se se mnou prakticky odmítl bavit s tím, že se k tiskovce vyjádří do médií," popsal poslední rozhovor Navrátil. "Je to pro mě šok a zklamání, ale nezblázním se z toho," komentoval Štěpánkovo rozhodnutí.

Sukovo odstoupení prý Štěpánek nikdy nepožadoval

Štěpánek v tiskovém prohlášení dlouze vysvětloval svou anabázi kolem omluvenky ze zápasu s Argentinou v roce 2005 a následných sporech s nehrajícím kapitánem Cyrilem Sukem. Situaci měla letos v srpnu uklidnit schůzka s šéfem svazu Ivem Kaderkou, po níž Suk odstoupil z funkce, aby uvolnil Štěpánkovi cestu do týmu. Aktuálně devatenáctý hráč světa tvrdí, že Sukovo odstoupení nikdy nepožadoval, a stěžuje si na přetrvávající špatný přístup ze strany svazu i kapitána.

Jeho nespokojenost vyvrcholila odchodem z týmu. "Průběh jednání s panem Kaderkou a jeho hry mne přesvědčily, že ve skutečnosti nejde o to, aby ČR měla nejsilnější možný DC tým, ale spíše o mocenské, politické a obchodní zájmy různých skupin. Na těchto aktivitách se nehodlám žádnou měrou podílet a rozhodl jsem se ukončit všechna jednání o případném návratu do DC týmu," napsal tenista.

Od těchto vyjádření se Český tenisový svaz (ČTS) ve svém vlastním prohlášení distancoval a Štěpánkovo rozhodnutí označil za pohrdání českým tenisem, spoluhráči, funkcionáři i tenisovými fanoušky. ČTS prý splnil jeho přání i podmínky tak, aby nic nebránilo jeho návratu do daviscupového týmu.

"Jediné přání, které nemohlo být splněno, bylo jmenování Petra Kordy nehrajícím kapitánem týmu České republiky," uvádí ČTS v prohlášení s tím, že nejvyšší trenérskou autoritou nemůže být člověk, který byl v minulosti potrestán za doping.

Situace není podle Navrátila beznadějná

Navrátil si myslí, že se Štěpánek celou dobu spíše vymlouvá. "Prostě nechce reprezentovat," prohlásil. Pro únorový duel v Ostravě bude podle něj Štěpánkova absence citelným oslabením, ale situace není beznadějná. "Určitě jsou šance menší, ale myslím, že tým je perspektivní. Máme Tomáše Berdycha a spoustu mladých hráčů. Navíc Štěpánek půl roku nehrál a nikdo neví, v jaké se vrátí formě," dodal Berdychův trenér.

Štěpánek v Davisově poháru hrál naposledy v roce 2004 proti Paraguayi a celkem má bilanci tří vyhraných a čtyř prohraných zápasů. Ve dvouhře však osmadvacetiletý tenista vyhrál jediný, s Paraguaycem Ramonem Delgadem. V duelech s Ruskem i Španělskem v letech 2003 a 2004 prohrál rozhodující nedělní dvouhru a v Davis Cupu se negativně tak zapsal do paměti českých tenisových fanoušků.

"Mrzí mne, že v mé DC statistice tak zůstanou zapsána pouze má první a velmi těžká utkání s negativní bilancí. Věřím, že kdyby okolo českého DC týmu panovala normální atmosféra, mohla bilance mého účinkování v DC vypadat zcela jinak," prohlásil Štěpánek.

Reklama