Hlavní obsah

Hopmanův pohár tentokrát i s Čechy

Tenisová sezóna opět startuje ještě před začátkem nového roku. Na tradičním Hopmanově poháru smíšených družstev, který se uskuteční od 30. prosince do 5. ledna v australském Perthu, bude mít tentokrát zastoupení i Česká republika. Její barvy budou hájit Tomáš Berdych a jeho životní partnerka Lucie Šafářová.

Foto: NOVINKY/Kateřina Farná

Lucie Šafářová.

Článek

Třináctý hráč světového žebříčku si chtěl na týmové soutěži zahrát. "Nesmírně se tam těším. O Hopman Cupu se mluví v superlativech, já dostal velkou chuť to vyzkoušet," řekl novinářům před odletem Berdych.

Se Šafářovou bude mít poprvé šanci vyzkoušet si partnerství i na kurtu. Součástí zápasů je totiž vedle dvouher také smíšená čtyřhra, kterou spolu ještě nikdy nehráli. "Dvakrát jsme se sice na tom na grandslamu domluvili, ale já se pak chtěl soustředit na dvouhru, tak jsem od toho ustoupil," prohlásil Berdych.

Český tým se na Hopmanův pohár vrací po dvouleté pauze. Naposledy v Perthu startovali na přelomu let 2003 a 2004 Jiří Novák s Barborou Strýcovou.

Berdych se Šafářovou jsou třetí nasazení a do turnaje vstoupí na Silvestra zápasem proti outsiderovi skupiny B z Indie. Tým, který se turnaje účastní jako vítěz Asijského Hopman Cupu, tvoří 65. hráčka světového žebříčku Sania Mirzaová a Rohan Bopanna. Šafářová hrála s Mirzaovou jednou a porazila ji, pro Berdycha bude šestadvacetiletý hráč z třetí světové stovky velkou neznámou.

Český titul před dvanácti lety

To už se však nedá říci o tenistech dalších dvou týmů ve skupině B Španělska a Chorvatska. Oba celky mají ve svém středu hráče elitní světové desítky Tommyho Robreda a Maria Ančiče. Berdych má s oběma nerozhodnou bilanci 1:1 a dají se očekávat vyrovnané zápasy.

V těchto duelech tak bude zřejmě klíčový výkon devatenáctileté Šafářové, které v současnosti patří 42. místo světového žebříčku. Španělku Anabel Medinaovou-Garriguesovou, s níž se utká 3. ledna, zatím ani jednou ze dvou vzájemných zápasů neporazila. S osmnáctiletou Chorvatkou Sanjou Ančičovou bude 4. ledna v Perthu hrát poprvé.

Ve skupině A hrají obhájci titulu ze Spojených států amerických, nejvýše nasazený celek Ruska s Naděždou Petrovovou a Dmitrijem Tursunovem, domácí Australané a Francouzi.

Vítězové skupin postoupí do finále, které je na programu 5. ledna. Pokud by titul získali čeští tenisté, navázali by na úspěch Jany Novotné a Petra Kordy z roku 1994.

Týmy pro Hopmanův pohár
Skupina A: Rusko (Petrovová, Tursunov), USA (Harkleroadová, Fish), Austrálie (Moliková, Philippoussis), Francie (Golovinová, Haehnel).
Skupina B: Španělsko (Medinaová-Garriguesová, Robredo), ČR (Šafářová, Berdych), Chorvatsko (Ančičová, Ančič), Indie (Mirzaová, Bopanna).

Reklama