Hlavní obsah

Tsitsipas - Federer 6:7, 7:6, 7:5, 7:6Král končí na nastupující hvězdě, Federer padl s Tsitsipasem! Kerberová schytala potupný debakl

Aktualizováno

Úřadující šampion končí! Roger Federer prohrál v osmifinále Australian Open s řeckou hvězdou Stefanosem Tsitsipasem po 3 hodinách 50 minutách boje 7:6, 6:7, 5:7 a 6:7. Po prohře s Tiafoem končí i loňský finalista Marin Čilič. Na turnaji pokračuje domácí favoritka Ashleigh Bartyová, která si poradila s Marií Šarapovovou (4:6, 6:1, 6:4) a v boji o semifinále vyzve Petru Kvitovou. S turnajem se loučí světová dvojka Angelique Kerberová, která schytala debakl od Američanky Danielle Colinsové 0:6, 2:6.

Tsitsipas slaví životní úspěch, v osmifinále Australian Open vyřadil Federera

 
Článek
Fotogalerie

Obhájce titulu Roger Federer vypadl na tenisovém Australian Open v osmifinále. Švýcarského vítěze úvodního grandslamu sezony z předchozích dvou let a třetího hráče světového žebříčku překvapivě vyřadil dvacetiletý Řek Stefanos Tsitsipas po setech 6:7, 7:6, 7:5 a 7:6. Nepokračuje ani loňský poražený finalista Marin Čilič, který podlehl Španělovi Robertu Bautistovi po pětisetové bitvě 6:7, 6:3, 6:2, 4:6 a 6:4.

Sedmatřicetiletý Federer usiloval v Melbourne o rekordní sedmý titul. V úvodních třech kolech neztratil ani set, ale proti patnáctému hráči světa neuspěl. V celém utkání přitom jedinkrát ztratil své podání, jenže soupeři se to nestalo ani jednou.

Federer první set ještě vydřel v tie-breaku 13:11, ale v dalším průběhu nevyužil žádný z 12 brejkbolů. Tsitsipasovi patřila druhá zkrácená hra (7:3), třetí sadu pro sebe rozhodl ziskem brejku ve dvanáctém gamu a v tie-breaku čtvrtého setu zápas ukončil hned při prvním mečbolu (7:5) po třech hodinách a 50 minutách hry.

"Jsem teď ten nejšťastnější člověk na Zemi," radoval se Tsitsipas po triumfu nad dvacetinásobným grandslamovým vítězem. "Roger je legenda našeho sportu, vzhlížel jsem k němu od šesti let. Neumím popsat, jak se cítím. Zůstal jsem trpělivý a držel se, ty odvrácené brejky byly strašně důležité," řekl se slzami v očích o sedmnáct let mladší tenista.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Roger Federer na returnu

Jeho dosavadním maximem na grandslamech bylo 4. kolo vloni ve Wimbledonu. Profesionálně hraje od roku 2016, vloni hrál na ATP Tour tři finále a v tom posledním v říjnu ve Stockholmu získal první titul.

Bartyová poslala domů Šarapovovou

Zápas plný agresivních výměn od základní čáry byl dramatický od prvního momentu. Úvodních osm her si obě tenistky držely servis, v maratonské deváté hře o něj přišla jako první Bartyová a Šarapovová následnou čistou hrou šla do vedení 1:0. První sada trvala 51 minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bartyová zdolala Šarapovovou.Video: sntv

Že rozhodně nehodlá před domácími fanoušky padnout s pětinásobnou grandslamovou šampionkou bez tuhého boje, prokázala Bartyová ve druhém setu. Poprvé v zápase vzala legendě servis za stavu 2:1 ve svůj prospěch, vzápětí se jí to povedlo znovu, sadu vyhrála za 32 minut 6:1 a schylovalo se k dramatu.

Rozjetá Australanka však nechtěla o postupující nijak diskutovat. V úvodních čtyřech gamech rozhodující sady dvakrát vyhrála soupeřčin servis, vedla 4:0 a vypadalo to, že o výsledku utkání je rozhodnuto.

Proč je však Šarapovová považovaná ze jednu z největších bojovnic na okruhu, ukázala vzápětí. Ze zdánlivě beznadějného stavu se dotáhla na 3:4 a v další hře vedle při podání Bartyové 40:15. V klíčovém okamžiku utkání však vyrovnat nedokázala, patnáctá hráčka světa si servis udržela a šla do vedení 5:3.

Přemožitelka Caroliny Wozniacké z minulého kola ještě snížila, obrovskou šanci na velký triumf si však už Bartyová vzít nedala a po 2 hodinách a 25 minutách slavila postup.

„Věděla jsem, že to Maria za stavu 4:0 ve třetím setu nezabalí, je to skvělá hráčka. Jsem šťastná, že se zúročila moje práce v tréninku," jásala Bartyová.

A věří si i na svoji další soupeřku Petru Kvitovou. „V Sydney jsem byla velice blízko vítězství, budu se snažit jí to vrátit teď, ale bude to těžký zápas," dodala k čtvrtfinálovému duelu Australanka.

Bartyová je po deseti letech první domácí hráčkou ve čtvrtfinále Australian Open, naposledy se to povedlo v roce 2009 Jeleně Dokičové.

Kerberová končí s debaklem

Jednu z nejtěžších porážek v kariéře musela zkousnout světová dvojka Angelique Kerberová, když schytala v osmifinále těžký debakl 0:6, 2:6  od Američanky Collinsové. Němka, která do této doby neztratila ani set, marně hledala na svou soupeřku zbraň. V prvním setu si vítězka Australian Open z roku 2016 za 29 minut odnesla nepopulárního kanára.

Naději na zvrat dala trojnásobné grandslamové šampionce první hra druhé sady, když získala nejen první game, ale hned při podání soupeřky. Vzápětí však přišla i o ten svůj. Definitivně převzala 35. hráčka světa Danielle Collinsová vládu za stavu 2:2, kdy Kerberové vzala dvakrát servis a po 58 minutách slavila postup do čtvrtfinále. V něm se potká s lepší ze souboje Stephensová - Pavjlučenkovová.

Tiafoe slaví životní úspěch

Prvním čtvrtfinalistou mužské dvouhry se stal jednadvacetiletý Frances Tiafoe, který si poradil s bulharskou hvězdou Grigorem Dimitrovem po setech 7:5, 7:6 (8:6), 6:7 (1:7) a 7:5. Maratonský zápas trval 3:43 minut.

Mladý Američan tak slaví postupem mezi posledních osm tenistů svůj životní úspěch. V boji o postup do semifinále se utká s Rafaelem Nadalem.

"Před deseti lety jsem říkal rodičům, že to dokážu, že změním jejich život i svůj. A teď jsem ve čtvrtfinále grandslamu v jednadvaceti. Nemůžu tomu uvěřit," řekl tenista z Marylandu, který po vítězných zápasech slaví ve stylu hvězdy NBA LeBrona Jamese.

Devětatřicátý hráč žebříčku Tiafoe se v dalším kole pokusí zastavit majitele 17 grandslamových titulů Rafaela Nadala, což se dnes nepovedlo Tomáši Berdychovi.

Bautista vyřadil v Melbourne loňského finalistu Čiliče

Loňský finalista Australian Open Chorvat Marin Čilič dohrál v Melbourne již v osmifinále. Po téměř čtyřech hodinách a pětisetové bitvě podlehl Španělovi Robertu Bautistovi, který prožívá životní grandslam a ve 30 letech je poprvé ve čtvrtfinále.

Čilič, vítěz US Open v roce 2014, se svým vrstevníkem bojoval v Areně Margaret Courtové tři hodiny a 58 minut. V rozhodujícím setu neudržel v devátém gamu servis a španělský tenista vypjatou bitvu dopodával. Už třetí z dosavadních čtyř zápasů v Melbourne vyhrál Bautista 3:2 na sety.

Čtyřiadvacátý hráč žebříčku porazil světovou sedmičku 6:7, 6:3, 6:2, 4:6 a 6:4. O semifinále si zahraje buď proti šestinásobnému šampionovi turnaje Rogeru Federerovi, nebo proti dvacetiletému talentovanému Řekovi Stefanosi Tsitsipasovi.

Výsledky českých hráčů najdete zde >>>

Australian Open
Ženy - osmifinále:
Bartyová (Aus.) - Šarapovová (Rus.) 4:6, 6:1, 6:4
Collinsová (USA) - Kerberová (Něm.) 6:0, 6:2
Pavljučenkovová (Rus.) - Stephensová (5-USA) 6:7 (3:7), 6:3, 6:3
Muži - osmifinále:
Tiafoe (USA) - Dimitrov (Bul.) 7:5, 7:6 (8:6), 6:7 (1:7) , 7:5
Bautista (22-Šp.) - Čilič (6-Chorv.) 6:7 (6:8), 6:3, 6:2, 4:6, 6:4
Tsitsipas (14-Řek.) - Federer (3-Švýc.) 6:7 (11:13), 7:6 (7:3), 7:5, 7:6 (7:5)

Reklama

Související témata: