Hlavní obsah

Berdych odstartoval Australian Open vítězně

Český tenista Tomáš Berdych vyřadil v úvodním kole Australian Open v Melbourne Korejce I Hjong-tcheka. Třináctý nasazený hráč prvního letošního grandslamového turnaje zvítězil v úterý po setech 6:1, 6:2, 6:2. Postupuje i Renata Voráčová, s turnajem se naopak rozloučila Klára Zakopalová.

Foto: SPORT.CZ

Tomáš Berdych během utkání prvního kola Australian Open

Článek

Berdych se po vítězství nad I Hjong-tchekem po týdnu znovu utká s domácím hráčem Robertem Smeetsem. Australský vrstevník, kterého jednadvacetiletý Čech porazil ve dvou setech v prvním kole turnaje v Sydney, vyřadil 6:2, 3:6, 6:1 a 6:4 Slováka Lukáše Lacka.

První Češkou, která neuspěla v prvním kole Australian Open, se stala Klára Zakopalová. Bývalá česká jednička podlehla domácí Samantě Stosurové, nasazené jako číslo 24, po setech 3:6 a 1:6.

Zakopalové v úvodu zápasu se Stosurovou vedla 3:1, ale pak už na australskou soupeřku nenašla zbraň. "Ona v tu dobu dobře zaservírovala a pomohla si dobrými údery. Když vám někdo v ženských servíruje rychlostí 200 kilometrů za hodinu a dává dvě esa do gamu, tak je hrozně těžké to otočit," posteskla si po porážce.

Díky úspěšné kvalifikaci se přitom dostala do herní pohody. "Cítila jsem šanci, protože jsem hrála dobře, cítila jsem se dobře na kurtu. Ale ona hrála dobře, byla doma a bylo to nad moje síly, to musím přiznat. Musím doufat, že budu mít příště na grandslamech lepší los," řekla.

Nepomohl jí ani dvorec Margaret Courtové, kde v roce 2003 slavila překvapivé vítězství nad Monikou Selešovou. "Měla jsem na to dobré vzpomínky a říkala jsem si, že to může být znamení, že se mi to třeba povede znovu," komentovala prostředí, kde tentokrát měla výraznou podporu fanoušků její soupeřka.

Voráčová dosáhla životního úspěchu

Renata Voráčová svůj úvodní zápas v Austrálii zvládla a poprvé v kariéře postoupila do druhého kola grandslamového turnaje. Třiadvacetiletá Češka porazila Meghann Shaughnessyovou z USA po setech 7:5 a 6:3.

Dvaadvacetiletá Voráčová dosáhla životního úspěchu. "Určitě to řadím k těm největším vítězstvím," řekla Českému rozhlasu. Do zápasu po třech výhrách z kvalifikace nastupovala s tím, že nemá co ztratit. "Ona dobře podává, takže jsem se snažila co nejlíp returnovat a pak hrát dobře při svém servisu, naštěstí to vyšlo," popsala úspěšnou taktiku.

Stejně jako ostatní tenistky se musela vyrovnat s dlouhým čekáním, protože se na venkovních kurtech kvůli velkému horku většinu dne nehrálo. "Všechny hráčky už byly několikrát rozcvičené, pořád nás drželi tady vevnitř. Trvalo tak první tři gamy, než se do toho člověk dostal," uvedla.

Ve druhém kole Voráčovou, která ještě nenahlédla do první stovky světového žebříčku, čeká Italka Tathiana Garbinová. S tou se ještě nikdy na kurtu nepotkala, ale má z ní respekt. "Myslím si, že to bude možná těžší soupeřka, protože hrála i na předchozích turnajích dobře. Potěší mě, když to bude dobrý zápas z obou stran, a pokud vyhraju, budu jedině ráda."

Českou účast v úterý nezkompletovala Sandra Záhlavová. Jednadvacetiletá tenistka se kvůli posunutému programu vinou extrémně teplého počasí na kurt nedostala a bude dohrávat svůj zápas prvního kola ve středu.

Češi na Australian Open
Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (13-ČR) - I Hjong-tchek (Korea) 6:1, 6:2, 6:2.
Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Stosurová (24-Austr.) - Zakopalová (ČR) 6:3, 6:1, Voráčová (ČR) - Shaughnessyová (USA) 7:5, 6:3.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články