Hlavní obsah

Horko na Australian Open donutilo organizátory změnit program

MELBOURNE

Teploty šplhající až ke 40 stupňům Celsia donutily organizátory výrazně upravit úterní program Australian Open. Po odehrání prvních zápasů na kurtech v Melbourne Parku povolili pořadatelé na několik hodin největšího vedra odehrát jen zápasy v arénách Vodafone a Roda Lavera, v nichž mohli tenisty od spalujícího žáru izolovat zataženou střechou.

Článek

Ještě předtím však dva tenisté museli svá utkání vzdát a Francouz Julien Benneteau zkolaboval v kabině.

Hned druhý hrací den prvního grandslamového turnaje sezony tak přišla ke slovu australská specialita, pravidlo o horku. Pokud rtuť teploměru překročí 35 stupňů a speciální měření kombinace teploty a vlhkosti vzduchu ukáže 28 stupňů, vstupuje pravidlo v platnost.

Na zbývajících kurtech, které nemají zatahovací střechu, se tak měl program rozběhnout zřejmě až k večeru, kdy teploty klesnou na snesitelnou mez.

Zatímco Tomáše Berdycha při jeho vítězném zápase s I Hjong-tchekem horko podle jeho slov nijak zvlášť neomezovalo, jeho kolegové Christophe Rochus a Janko Tipsarevič měli opačné pocity. Oba museli své zápasy vzdát, s největší pravděpodobností kvůli potížím způsobeným extrémním australským počasím.

Belgičan Rochus se trápil na kurtu s francouzským soupeřem Sebastienem Grosjeanem 13 her, než ho dýchací potíže donutily vzdát. To Srb Tipsarevič vydržel s Davidem Nalbandianem do pátého setu, v němž za stavu 2:1 pro Argentince musel kvůli naprostému vyčerpání podat soupeři ruku u sítě a utkání ukončit.

"Byl jsem unavený od prvního míčku. Tohle není tenis, je to jen souboj o to, kdo vydrží déle na sluníčku," uvedl po zápase Tipsarevič, jenž zhruba půldruhé hodiny před svým odstoupením vedl 2:0 na sety, 5:2 v třetí sadě a podával na vítězství v zápase. "Už jsem byl v letadle na cestě domů," poznamenal loňský semifinalista Nalbandian, jemuž se podařil vítězný obrat.

Šarapovová se protrápila k vítězství

Horko zřejmě sehrálo svou roli v nepohodě nasazené jedničky Marie Šarapovové, jež se s Francouzkou Camille Pinovou protrápila až k vítězství 9:7 v třetím setu. Ačkoli v průběhu zápasu vstoupilo v platnost pravidlo o horku, oběma aktérkám to nebylo nic platné - střecha se totiž může zatahovat jen mezi zápasy.

"Tohle je prostě nehumánní hrát tři hodiny v takovém vedru. Nemyslím si, že jsou naše těla stvořená k tomu, aby to zvládla," zlobila se Šarapovová. Jedinou úlevou pro ni mohla být speciální vesta naplněná ledem, kterou si mohla přiložit na krk a hruď, a také desetiminutová přestávka mezi druhým a třetím setem.

Ta vítězce US Open viditelně pomohla, dostala se do vedení 5:0, pak však narazila na zeď jménem Pinová a musela k vítězství bojovat dalších jedenáct gamů. "Ale ani v nejmenším mě nenapadlo, že bych to vzdala. Nějaké horko mě přece nezastaví," dodala odhodlaně devatenáctiletá Ruska.

Ukončit předčasně utkání ale napadlo Benneteaua, jenž po pěti setech podlehl Paulu Capdevillemu z Chile. "Několikrát mě napadlo, že se na to vykašlu. Na konci pátého setu už jsem zvracel a byl jsem z toho docela vystrašený. Lékař se mě pak snažil v šatně zavodnit sprchou, což mě unavilo a usnul jsem. Doktor mnou třásl a křičel: 'Zůstaň s námi!' Vypadal docela vyděšeně," vyprávěl novinářům Benneteau, jenž by měl být nicméně v pořádku.

Reklama

Související témata: