Hlavní obsah

Vaidišová i Štěpánek jdou na Australian Open dál

MELBOURNE

V pětisetovém zápase dvou českých tenistů na Australian Open ve středu Radek Štěpánek zvítězil nad Lukášem Dlouhým, ačkoliv to dlouho vypadalo, že se s turnajem rozloučí už ve druhém kole. Hladký průběh měl naopak duel Nicole Vaidišové s Milagros Sequeraovou z Venezuely. O překvapení se postarala Lucie Šafářová, která vyřadila čtrnáctou nasazenou Francesku Schiavoneovou z Itálie.

Článek

Dvacátý nasazený Štěpánek prohrál s výrazně méně zkušeným Dlouhým úvodní sety shodně 4:6, ale utkání otočil a další tři sady získal 6:4, 6:1 a 6:4. "Řekl bych, že jsem dneska utekl hrobníkovi z lopaty," poznamenal Štěpánek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Vaidišová si postup do třetího kola vybojovala suverénním způsobem. Sequeraovou, 95. hráčku světového žebříčku, porazila po setech 6:2 a 6:1. Poslední dnešní zápas ženské dvouhry trval necelou hodinu.

Šafářová do zápasu se Schiavoneovou vstoupila se snahou trpělivě tvořit hru a rychle se dostala do vedení 4:0. Pak však přišly komplikace. "Udělala jsem pár chyb a najednou bylo 4:3, ale podržela jsem to na 6:3," popsala ošemetný průběh úvodní sady. Ve vyrovnaném druhém setu jí stačil jediný brejk, aby vyhrála 6:3. Při podání na vítězství v zápase sice prohrávala 0:30, ale situaci zvládla a vyhrála.

O postup do osmifinále bude desátá nasazená Vaidišová hrát s Katarinou Srebotnikovou ze Slovinska, kterou už jednou na okruhu WTA porazila. Nyní se utkají podruhé.

Do třetího kola se v Melbourne probojovala po vítězství nad Němkou Schruffovou také Eva Birnerová, ve stejné fázi naopak neuspěla Zuzana Ondrášková, jež uhrála proti dvacáté nasazené Tatianě Golovinové z Francie jen dva gamy.

Ve druhém kole skončilo Australian Open i pro Ivetu Benešovou, která svedla neúspěšnou třísetovou bitvu s turnajovou jednadvacítkou Katarinou Srebotnikovou. V prvním tie-breaku byla úspěšnější Slovinka, pak vyhrála zkrácenou hru Benešová, ale v rozhodující sadě získala česká tenistka jen jeden game.

Z dodatečně hraného utkání prvního kola se nepodařilo postoupit ani Sandře Záhlavové, která prohrála s Němkou Annou-Lenou Groenefeldovou.

Češi na Australian Open
Muži
Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (20-ČR) - Dlouhý (ČR) 4:6, 4:6, 6:4, 6:1, 6:4.
Čtyřhra - 1. kolo:
Mertiňák, Pála (SR/ČR) - Horna, N. Lapentti (Peru/Ekv.) 6:3, 7:5.
Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Groenefeldová (17-Něm.) - S. Záhlavová (ČR) 6:4, 6:1.
2. kolo:
Šafářová (ČR) - Schiavoneová (14-It.) 6:3, 6:3, Birnerová (ČR) - Schruffová (Něm.) 6:2, 2:6, 6:2, Golovinová (20-Fr.) - Ondrášková (ČR) 6:2, 6:0, Srebotniková (21-Slovin.) - Benešová (ČR) 7:6 (7:0), 6:7 (6:8), 6:1, Vaidišová (10-ČR) - Sequeraová (Ven.) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - 1. kolo:
Arvidssonová, Uhlířová (Švéd./ČR) - G. Navrátilová, Šromová (ČR) 6:3, 6:4.

Reklama