Hlavní obsah

Šafářová slaví, vyřadila nasazenou Schiavoneovou

MELBOURNE

Ze životního úspěchu na grandslamových turnajích se ve středu radovala Lucie Šafářová. Přítelkyně Tomáše Berdycha, který její zápas sledoval v hledišti, vyřadila ve druhém kole Australian Open bez ztráty setu Italku Francesku Schiavoneovou a poprvé v kariéře postoupila do třetího kola.

Článek

Šafářová si po skončení zápasu pochvalovala, že se jí vyplatila zimní příprava. "Hodně jsem pracovala na kondici i na své hře. Vylepšila jsem bekhend a servis, takže jsem chtěla do nového roku přijít a hrát dobrý tenis, abych vyhrávala. Jsem ráda, že se mi to zatím daří," řekla.

Do zápasu se Schiavoneovou vstoupila se snahou trpělivě tvořit hru a rychle se dostala do vedení 4:0. Pak však přišly komplikace. "Udělala jsem pár chyb a najednou bylo 4:3, ale podržela jsem to na 6:3," popsala Šafářová ošemetný průběh úvodní sady. Ve vyrovnaném druhém setu jí stačil jediný brejk, aby vyhrála 6:3. Při podání na vítězství v zápase sice prohrávala 0:30, ale situaci zvládla a vyhrála.

Ve třetím kole se devatenáctiletá Češka utká s Anastasií Jakimovovou, s níž jediný vzájemný zápas v roce 2004 prohrála. Podle žebříčkového postavení by to měl být vyrovnaný zápas, dvacetiletá běloruská tenistka je v pořadí WTA na 68. místě, Šafářová jen o dvě příčky níže.

Vaidišová měla zápas pod kontrolou

Pouhé tři hry ztratila v duelu s Venezuelankou Milagros Sequeraovou česká jednička Nicole Vaidišová. "Vyhovoval mi její styl, takže jsem mohla tlačit a hrát, co jsem chtěla. Diktovala jsem si tempo hry," řekla po zápase, v němž neměla nejmenší problém. "Myslím, že jsem to měla od začátku do konce pevně ve svých rukách. Ale úplně spokojená nejsem nikdy," dodala.

O postup do osmifinále se Vaidišová utká se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou, která vyřadila další českou tenistku Ivetu Benešovou. Ta zápas ztratila až ve třetí sadě a pak nešetřila sebekritikou. "Bylo tam hodně šancí. V prvním setu jsem je nějak prospala, jako to poslední dobou dělám často. Můžu si za to sama," komentovala vývoj zápasu. Třetí sada už byla jednoznačná, Benešová uhrála jen jednu hru. "Už jsem úplně odpadla. Udělaly se mi puchýře na nohách, ale na to se nechci vymlouvat," dodala.

Štěpánek se trápil, maratón s Dlouhým ale zvládl

Český tenista Radek Štěpánek byl kousek od vyřazení z Australian Open, ale nakonec zápas s krajanem Lukášem Dlouhým otočil ze stavu 0:2 na sety a postoupil do třetího kola. Po půlroční pauze zaviněné zraněním zad tak podstoupil zatím nejtěžší zkoušku, když na kurtu strávil dvě a tři čtvrtě hodiny.

"Někdy člověk potřebuje vyhrát zápas, když hraje špatně. Jsem rád, že se mi to dneska povedlo," poznamenal Štěpánek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Dlouhý se ve třetím setu dostal do vedení 2:0, ale výhodu brejku nezužitkoval. "On úplně změnil taktiku. Začal hrát na dva na tři údery, což není jeho styl, ale vycházelo mu to," popsal Dlouhý klíčový moment zápasu, který se pro něj vyvíjel podobně jako duel prvního kola s Rusem Tejmurazem Gabašvilim. "Zase jsem to měl rozehrané na výhru ve třech setech, ale to je tenis, prostě to pár balónů změní."

Štěpánkovi úspěšný pětisetový maratón ukázal, že zdravotní problémy jsou už definitivně zažehnány. "Musím zaklepat, že momentálně mě na těle nebolí vůbec nic, z toho mám největší radost," pochvaloval si. Aktuální forma už mu takovou radost nedělala. "Ještě je spousta věcí, které musím zlepšit, aby se mi nestalo to, co dneska."

Ve třetím kole dvacátého nasazeného čeká turnajová šestnáctka David Ferrer ze Španělska, kterého zatím v jediném vzájemném zápase na okruhu ATP porazil. "Určitě to bude velice těžké utkání, protože Ferrer vyhrál minulý týden turnaj v Aucklandu, takže určitě musí hrát skvělý tenis," komentoval Štěpánek kvality příštího soupeře, jehož herní styl zná. "Vím, že hraje ze základní čáry jako každý Španěl a má výborný forhend," dodal.

Birnerová vyřadila kamarádku

Do třetího kola postoupila také Eva Birnerová, která ve třech setech přehrála Němku Julii Schruffovou, svou dobrou kamarádku. "Asi se pár dní neuvidíme, protože byla hodně naštvaná," poznamenala Birnerová. Schruffovou rozladila nejen porážka, ale také skupinka čtyř fanoušků, kteří bouřlivě povzbuzovali českou tenistku.

Birnerová v dalším zápase zřejmě narazí na obhájkyni titulu Amélii Mauresmovou z Francie. "Nervózní určitě budu, ale půjdu do toho. Nemám co ztratit, takže se nemám čeho bát," komentovala možný duel se třetí hráčkou světového žebříčku.

Reklama