Hlavní obsah

Vaidišovou těší, že se lepší každým zápasem

Česká tenistka Nicole Vaidišová byla po osmifinálové výhře nad Jelenou Dementěvovou spokojená se svým výkonem a pochvalovala si, že se její hra na Australian Open lepší každým zápasem. Ve čtvrtfinále ji prověří krajanka Lucie Šafářová, jejíž přítel Tomáš Berdych si nečekaně hladce poradil s Rusem Dmitrije Tursunovem.

Článek

Turnajová desítka Vaidišová vyřadila sedmou nasazenou ruskou tenistku za 68 minut. "Určitě jsem spokojená, jak jsem dneska hrála. Věděla jsem, že budu muset zvednout svoji hru, hrála jsem s hráčkou top ten," řekla Českému rozhlasu.

O Dementěvové je známo, že její největší slabinou je servis. Své podání ztratila sedmkrát, ale čtyřikrát ho Vaidišové dokázala vzít. Česká tenistka je přitom s bilancí 37 es v čele turnajových statistik. "S ní je to vždycky zvláštní hra, určitě člověk víc brejkuje. Ona se spíš snaží brejknout než si podržet servis," konstatovala Vaidišová.

Díky jejímu vítězství a překvapivému úspěchu Šafářové v duelu s obhájkyní titulu Amélií Mauresmovou z Francie bude v Melbourne na programu české čtvrtfinále. "Pro český tenis je podle mě super, že máme zástupkyni v semifinále a hrajeme dobře," komentovala nezvyklý jev Vaidišová.

Šafářová hlavně soupeřka, ne kamarádka

Je jí však celkem jedno, že bude hrát proti krajance. "V momentě, kdy jdu na kurt, tak už nepřemýšlím,, kdo stojí naproti mě. Jenom jsem ráda, že hraju čtvrtfinále, spíš se soustředím na sebe," uvedla.

Se Šafářovou na okruhu WTA odehrála tři vyrovnané třísetové zápasy, z nichž dvakrát odešla vítězně. "Už je to čtvrtfinále. Budu muset hrát svůj standardně dobrý tenis a uvidíme. Vidím to velice pozitivně," řekla před zatím nejdůležitějším vzájemným duelem. Se Šafářovou se zná, ale nemají k sobě nějak výjimečně blízko. "Není to tak, že bychom spolu vysedávaly v šatně. Určitě nejdou na kurt dvě nejlepší kamarádky," dodala.

Berdych našel recept proti větru

Všechny dosavadní vzájemné zápasy Tomáše Berdycha a Dmitrije Tursunova byly vyrovnané, ale utkání třetího kola na Australian Open nabídlo úplně jiný obrázek. Český tenista se výrazně lépe vyrovnal se silným větrem a ruskému soupeři povolil jen čtyři hry.

Tursunov musel do zápasu vstoupit podáním. "Nechal jsem ho hned servírovat a myslím, že v těch podmínkách, co na kurtu byly, mu to nesedělo," řekl Berdych Českému rozhlasu.

Hned v první hře pak prorazil soupeři servis a vykročil za jasným vítězstvím. "Od začátku mi všechno vycházelo, hned jsem ho dostal pod tlak a pak už nebyl ani náznak toho, že by se mohl vrátit zpátky," pochvaloval si své vystoupení třináctý nasazený.

Jednadvacetiletý Čech se výborně vyrovnal s větrným počasím, které mu přitom také dělávalo problémy. Proto se na to v tréninku zaměřil. "Člověk má vždycky nějaké slabiny a musí na nich pracovat. Doufám, že je to jedna z těch, co se povedla odstranit, i když nevím jestli úplně," řekl.

Davyděnka ještě neporazil

Ve čtvrtém kole grandslamu byl Berdych už čtyřikrát, z toho třikrát loni, kdy ve Wimbledonu a na Roland Garros skončil na raketě Rogera Federera a na US Open nestačil na Jamese Blakea. Ani jednou se do čtvrtfinále nedostal a i letos má před sebou velkou překážku v podobě třetího nasazeného Nikolaje Davyděnka.

Se šestadvacetiletým Rusem se zatím utkal čtyřikrát a pokaždé prohrál. "Ale myslím, že určitě tak dva zápasy byly hodně vyrovnané," řekl. Jejich Poslední vzájemný duel se odehrál už před rokem v Sydney. "Bylo to už relativně dlouho zpátky a je potřeba to změnit a třeba zrovna tady ho porazit. Bude to další těžký zápas a musím se s tím poprat," uvedl Berdych.

Z postupu se radoval jen o pár vteřin dříve než jeho přítelkyně Lucie Šafářová, která se postarala o prvotřídní senzaci a přes obhájkyni titulu Amélii Mauresmovou z Francie postoupila do čtvrtfinále. O jejím úspěchu se dozvěděl na chodbě cestou z kurtu, kde někdo v televizi sledoval zápas z kurtu Roda Lavera. "Pak jsme se potkali v posilovně, kam jsme se šli vyklusat. Byla to velká radost, ale nevím, jestli jsem něco zvláštního říkal. Samozřejmě gratulace, ale nic speciálního určitě ne," řekl český tenista.

Reklama