Hlavní obsah

Berdych nestačil v osmifinále v Melbourne na Davyděnka

MELBOURNE

Na grandslamovém Australian Open už skončil i poslední český tenista v mužské dvouhře. Tomáš Berdych v pondělí v osmifinále prohrál se třetím nasazeným Nikolajem Davyděnkem z Ruska 7:5, 4:6, 1:6 a 6:7. V Melbourne tak ve dvouhrách zůstávají jen Nicole Vaidišová a Lucie Šafářová, které se v úterý utkají spolu ve čtvrtfinále.

Foto: SPORT.CZ

Tomáš Berdycvh během osmifinále Australian Open proti Nikolaji Davyděnkovi

Článek

Pro Berdycha zůstává grandslamové čtvrtfinále stále nepokořenou metou. Mezi posledními šestnácti byl už popáté, ale ani jednou neuspěl. Nepřipouští si však, že by z toho začínal mít nějaký psychický blok. "Kdyby se mi to stávalo třeba v prvním kole, tak tam něco takového může být. Člověk chce samozřejmě vždycky víc, ale k tomu je potřeba i trochu štěstíčka. Nepovedlo se to, tak bude další pokus," řekl Berdych Českému rozhlasu.

V Melbourne o dvě kola vylepšil svůj výkon z loňska a pochvaloval si stabilní výkonnost. "Snažím se výsledky držet, aby byly co nejvyrovnanější, a zatím to vychází. Když to půjde takhle, tak to bude jenom dobře," uvedl.

Třináctý nasazený Berdych v úvodním setu dokázal využít nezvyklého množství chyb, které dělal jindy precizní Davyděnko. Už za stavu 5:3 podával český tenista na vítězství v sadě, ale také vinou dvou dvojchyb prohrál game čistou hrou. Ve dvanácté hře však znovu získal soupeřův servis a úvodní sadu vyhrál 7:5.

Organizátoři se mstí Davyděnkovi

Hned ve třetí hře druhého setu si však přítel Lucie Šafářové prohrál podání, o které se tentokrát nemohl opřít. Úspěšnost jeho prvního servisu během celého zápasu dosáhla jen 57 procent a vedle šesti es zaznamenal Berdych také sedm dvojchyb. Ztrátu brejku mohl smazat v desáté hře, kdy měl tři brejkboly, ale ani jeden neproměnil a prohrál 4:6. Třetí sada nejlepšímu českému tenistovi vůbec nevyšla. Rychle prohrával 0:4 a nakonec ji za 26 minut ztratil v poměru 1:6.

V té chvíli se potýkal s nepříjemnými podmínkami na kurtu, který byl v zapadajícím slunci plný stínů. "To je strašně těžké na orientaci a na vidění míčku. Ve čtvrtém setu, když už zapadlo úplně, to zase bylo dobré," řekl.

Zarazilo ho, že se zápas čtvrtého kola se třetím hráčem světa hrál až na třetím největším kurtu v areálu po zápasech čtyřhry. Organizátoři podle něj oplácejí Davyděnkovi jeho chování z turnaje v Sydney, který označil za "malý podnik, který je každému jedno". "Asi se jim po tom minulém týdnu tak znechutil, že se ho snaží dávat co nejdál," poznamenal Berdych na adresu ruského tenisty, jenž neskrýval roztrpčení z přístupu pořadatelů. "Byl jsem zklamaný, že jsem nehrál ve Vodafone Areně. Nevím, jestli dají moje čtvrtfinále na kurt číslo tři nebo čtyři," řekl s nadsázkou Davyděnko, který se utká s Němcem Tommym Haasem.

Berdycha rozhodily sporné verdikty rozhodčích

Berdycha rozhodily i často sporné verdikty čárových rozhodčích, které hlavní arbitr několikrát opravoval. Po těsných autech se udiveně díval i jindy, ale na dvorci Margaret Courtové neměl možnost nechat výroky ověřit takzvaným Jestřábím okem. Po zápase hodnotil výroky sudích střízlivě. "Bylo to podle mě tak nějak na obě strany, možná trošičku víc pro něj. Samozřejmě udělají chybu, ale s tím musí člověk počítat," uznal. Vadily mu nekvalitní míče, s nimiž se setkal už v Sydney. "Nevím, co s nimi je, člověk je normálně dokáže zmáčknout," stěžoval se.

Ve čtvrtém setu jednadvacetiletý český daviscupový reprezentant krizi překonal a díky brejku se dostal do vedení 4:2. S přispěním jeho nevynucených chyb ale Davyděnko vyrovnal na 4:4 a ve dvanácté hře si dokonce vypracoval tři mečboly. Všechny český tenista odvrátil, i když mu jednou výrazně pomohla páska. V tie-breaku pak Berdych vedl 5:4, ale udělal tři chyby a Davyděnko se za rovné tři hodiny i popáté v jejich vzájemném zápase radoval z vítězství.

Navzdory napínavému závěru neměl český tenista pocit, že by měl blízko k výhře. "Kdyby se povedl čtvrtý set, tak by tam možná byla šance do pátého, ale jinak byl prostě dneska lepší a to se nedá nic dělat," dodal tenista, který bude v úterý povzbuzovat Šafářovou ve čtvrtfinále proti další Nicole Vaidišové.

ČEŠI NA AUSTRALIAN OPEN 2007
Muži
Dvouhra - osmifinále:
Davyděnko (3-Rus.) - Berdych (13-ČR) 5:7, 6:4, 6:1, 7:6 (7:5).
Statistika: Esa: 8:6. Dvojchyby: 5:7. Nevynucené chyby: 47:60. Vítězné míče: 40:24. Využité brejkboly: 6 z 14/3 z 12. Celkem získané míče: 139:118. Čas utkání: 3:00 hod.
Čtyřhra - 3. kolo:
Knowles, Nestor (3-Bah./Kan.) - Kerr, Škoch (Austr./ČR) 7:5, 6:2, Bhúpathí, Štěpánek (Ind./ČR) - Erlich, Ram (7-Izr.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:3.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo
Healey, Stewartová (Austr.) - Dlouhý, Benešová (ČR) 6:7 (4:7), 6:4, 11:9, Perry, Jen C' (5-Austr./Čína) - Čermák, Grönefeldová (ČR/Něm.) 3:6, 7:6 (8:6), 10:5, Nestor, Lichovcevová (Kan./Rus.) - Damm, Shaughnessy (8-ČR/USA) 6:4, 3:6, 10:7, Andrejev, Kirilenková (Rus.) - Vízner, Husárová (ČR/SR) 6:1, 6:3.
Junioři
Čtyřhra - 1. kolo:
Jebavý, Kližan (1-ČR/SR) - Daniel, Roelofse (USA/JAR) 6:3, 3:6, 6:2, Cox, Elias (Brit./Port.) - Konečný, Martin (5-ČR/SR) 1:6, 6:4, 6:4.
Juniorky
Čtyřhra - 1. kolo:
Fichmanová, Vaňková (2-Kan./ČR) - Kuo Süan-jü, Čou I-miao (Čína) 6:2, 7:6 (7:5).

Reklama