Hlavní obsah

Vaidišovou do finále nepustila Serena Williamsová

MELBOURNE

Česká tenistka Nicole Vaidišová si finále tenisového Australian Open nezahraje. Ve čtvrtečním semifinále byla nad síly dvanácté hráčky světa Američanka Serena Williamsová. Ta sedmnáctiletou českou naději porazila ve dvou setech a ve finále se utká s Ruskou Marií Šarapovovou, která ve druhém semifinále vyřadila Belgičanku Kim Clijstersovou.

Článek

Nicole Vaidišová bojovala v aréně Roda Lavera o první účast ve finále Grand Slamu v kariéře, soupeřkou jí byla Američanka Serena Williamsová. S tou se desátá nasazená Češka ještě nikdy nestřetla.

Hned v první hře utkání měla Vaidišová brejkbol, ale využila až druhý a šla do vedení. Američanka soupeřce vše oplatila v šesté hře, přestože Vaidišová dva brejkboly odvrátila. Česká tenistka měla v deváté hře štěstí, když jí pomohla páska a Vaidišová opět prorazila podání 81. hráčky světového žebříčku. Ta ovšem znovu kontrovala a první set získala ve zkrácené hře.

Obě hráčky si na úvod druhého setu sebraly navzájem podání, ale pak už dominovala Williamsová. Rychle vedla 5:1 a směřovala k pohodovému vítězství. Vaidišová ale zabojovala, odvrátila čtyři mečboly a snížila na 4:5. Při následném podání ale Američanka nezaváhala a druhý set získala poměrem 6:4.

Vítězka nechala na dvorci duši

"Nemůžu tomu uvěřit. Je skvělé takhle se vrátit do špičky. Teď už nemám co ztratit. Jsem zpátky ve dvacítce a to pro mě hodně znamená," radovala se Američanka.

"Proti mečbolům Nicole zahrála neuvěřitelné míče," prohlásila vítězka. "Donutila mě pořádně bojovat, ale já jsem zůstala klidná a soustředěná. Byl to skvělý zápas," hodnotila pětadvacetiletá Američanka, dvojnásobná vítězka Australian Open. "Nechala jsem tam duši," dodala Williamsová.

Vaidišová tak stejně jako na loňském Roland Garros na finále nedosáhla, přesto může být se svým účinkováním v Melbourne spokojená. Po skončení turnaje by neměla chybět v elitní desítce ženského žebříčku.

Česká tenistka naposledy hrála finále grandslamu v roce 1998, kdy Jana Novotná zvítězila ve Wimbledonu. Na Australian Open byla poslední českou finalistkou rovněž Novotná před šestnácti lety.

Češi na Australian Open 2007
Ženy
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (USA) - Vaidišová (10-ČR) 7:6 (7:5), 6:4
Statistika zápasu: Esa: 10:6. Dvojchyby: 3:7. Nevynucené chyby: 15:29. Vítězné míče: 23:31. Využité brejkboly: 5 ze 13/4 z 8. Celkem získané míče: 89:78. Čas utkání: 1:46 hod.
Junioři
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berankis (10-Lit.) - Jebavý (3-ČR) 6:3, 6:1.

Reklama