Hlavní obsah

Měla jsem držet míč víc ve hře, litovala Vaidišová

MELBOURNE/PRAHA

Ani druhý pokus na postup do finále grandslamového turnaje Nicole Vaidišové nevyšel. Po semifinále v Paříži, kde česká tenistka v červnu prohrála s Ruskou Kuzněcovovou, ve čtvrtek nestačila v duelu o finále Australian Open na Serenu Williamsovou. Vaidišová sehrála vyrovnané utkání, základem úspěchu byl ale větší klid na straně americké hráčky v klíčových okamžicích zápasu.

Článek

Do zápasu přitom vstoupila nadějně a dostala se do vedení 3:1 v úvodním setu. "Začala jsem dobře a až pak jsem zbytečně udělala chyby," litovala. Nepodrželo ji ani podání. "Dneska jsem neservírovala dobře, udělala jsem hodně dvojchyb a nebylo tam procento prvního servisu."

"Serena dokázala jednoznačně lépe využít své šance. Míče, které rozhodovaly, zahrála mnohem lépe. I já měla šance, které ale zůstaly nevyužité. A to byl ten největší rozdíl," uvedla česká tenistka na pozápasové tiskové konferenci.

Sedmnáctiletá česká jednička sice ve srovnání s Williamsovou zahrála víc vítězných míčů, zcela ale propadla v počtu nevynucených chyb. "S tím jsem se trápila. Snažila jsem se hrát vítězné míče a kazila i lehké údery. To byla chyba, měla jsem držet míč víc ve hře," kála se Vaidišová.

Srovnání semifinálových duelů na Roland Garros a v Melbourne se turnajová desítka bránila. "To jsou dva zcela odlišné podniky, jiné povrchy, rozdíl je prakticky ve všem. Jednoduše nemohu srovnat, zda jsem za ten půlrok herně vyrostla," prohlásila.

Někteří novináři v aréně Roda Lavera upozorňovali na to, že ze sektoru fanoušků americké hráčky někdo oslňoval Vaidišovou 'prasátkem' z hodinek. "Ničeho takového jsem si nevšimla. Soustředila jsem se plně na zápas, nevnímala jsem ani ostré slunce," uvedla česká tenistka, jíž údajně nerozhodil ani místy extrémně hlasitý projev Williamsové. "Celý zápas jsem byla v klidu. Koncentrovala jsem se jen na hru, co se dělo okolo, šlo mimo mě," dodala Vaidišová.

Mladší ze sester Williamsových po zdravotních problémech vstoupila do turnaje až jako 81. hráčka světového žebříčku, ale na rozdíl od mladé Češky má za sebou spoustu velkých zápasů. "Určitě je zkušenější, to samozřejmě ještě dlouho bude. Hrála dneska dobře a já ne, to byl podle mě jasný rozdíl. Mnohem lépe využívala své šance, je to velká šampiónka," shrnula Vaidišová hodnocení zápasu.

Porážkou pro ni dění na Australian Open skončilo, další zápasy už ji prý nezajímají. "Jsem z turnaje venku a určitě se nebudu dívat na finále ani teď na semifinále. Vždycky momentem, kdy dohraju, pro mě turnaj končí," vysvětlila.

Čeká jí natáčení reklamy a turnaj v Paříži

V Melbourne podruhé v kariéře postoupila do grandslamového semifinále, takže své australské vystoupení nakonec zhodnotila pozitivně. "Z dneška jsem trochu zklamaná, chtěla jsem jít samozřejmě dál. Ale myslím, že jsem zahrála pár super zápasů, a jinak jsem určitě spokojená," řekla tenistka, která se vrátí do elitní desítky světového žebříčku. Vstup do sezony ji potěšil. "Na začátku sezony člověk neví, co má po pauze čekat, a já hrála dobře, takže jsem spokojená," uvedla.

Bezmála dva týdny na Australian Open zvládla bez větších šrámů. "Cítím únavu, ale nejsem nijak zraněná, že by mě něco extra bolelo," dodala Vaidišová, která teď poletí na pár dní domů na Floridu. Příští týden natočí reklamu v Londýně a na okruhu WTA se představí znovu na turnaji v Paříži, který začne 5. února.

Reklama

Související témata: