Hlavní obsah

Pomsta dokonána! Kvitová si poradila s přemožitelkou Plíškové a v Dubaji si zahraje o titul. Zářila i Vondroušová

Dubaj
Aktualizováno

Povedlo se! Petra Kvitová porazila v semifinále turnaje v Dubaji tchaj-wanskou tenistku Sie Šu-wej po setech 3:6, 6:2 a 6:4 a zahraje si o titul. Světové čtyřce se tak povedlo pomstít Karolínu Plíškovou, která ve čtvrtečním zápase podlehla Sie Šu-wej i přesto, že vedla ve třetí sadě 5:1. Kvitová si zahraje v letošní sezoně už o třetí titul. Soupeřkou jí bude Švýcarka Belinda Bencicová, která v dramatickém zápase porazila Ukrajinku Elinu Svitolinovou po setech 6:2, 3:6 a 7:6. Dařilo se i Markétě Vondroušové, která porazila v Budapešti Rumunku Irinu-Camelii Beguovou 5:7, 6:1, 6:3 a zahraje si semifinále proti sedmnáctileté Anastasii Potapovové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová postoupila do finále turnaje v DubajiVideo: sntv

 
Článek

Před semifinálovým zápasem turnaje v Dubaji měla Petra Kvitová se Sie Šu-wej pozitivní bilanci 3:0, do utkání však vstoupila lépe třiatřicetiletá Tchaj-wanka. Ve stejném duchu, v jakém hrála v předcházejícím duelu s Karolínou Plíškovou, se bývalá světová deblová jednička opírala o bezchybnou hru od základní čáry a čekala na zaváhání své soupeřky.

To se jí do velké míry dařilo. Kvitová působila na rozdíl od předcházejícího zápasu se Slovenkou Kužmovou unaveným dojmem a dopouštěla se řady nevynucených chyb. Za stavu 3:3 poprvé přišla o podání, vzápětí ho Tchaj-wanka vzala světové čtyřce i podruhé a první set vyhrála za 33 minut 6:3.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Petra Kvitová vybojovala postup do finále.

Ve druhém setu přišlo velké zlepšení

Ve druhém setu česká tenistka výrazně zpřesnila hru a vyplatilo se jí to hned ve třetí hře, kdy poprvé v zápase prolomila své soupeřce servis. Za stavu 3:1 se mnohem agresivněji hrající Kvitová dostala k dalšímu brejkbolu, který proměnila a šla do vedení 4:1. Finalistka letošního Australian Open se začala mnohem lépe pohybovat a na rozdíl od prvního setu se jí více dařily i vítězné údery. Jednatřicátou hráčku světa dostávala pod velký tlak a diktovala tempo výměn.

Hned několik brejkbolů musela při svém podání česká tenistka odvracet za stavu 4:1, nakonec se jí to však povedlo a dostala se do vedení 5:1. Za stavu 5:2 přišel podruhé v zápase za Kvitovou její trenér Jiří Vaněk. „Jsi silná, ale nesmíš čekat na to, že to bude jednoduché i dál. Zůstaň pozitivní," nabádal svoji svěřenkyni kouč. Česká tenistka však žádné problémy v závěru sady nepřipustila, vyhrála 6:2 a srovnala na 1:1 na sety.

Utkání do těchto chvil velmi připomínalo průběh čtvrtečního zápasu mezi Plíškovou a Sie Šu-wej, ve kterém česká tenistka tratila ve třetím setu náskok 5:1 a utkání prohrála.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Petra Kvitová v rozhovoru s Jiřím Vaňkem.

Ve třetím setu vládla Kvitová

Od začátku třetí sady se rozpoutala na kurtu bitva plná ostrých výměn. V úvodních dvou gamech si ani jedna hráčka neudržela své podání. Za stavu 1:1 přišel potřetí v zápase za českou hvězdou trenér Vaněk. „Hraješ perfektně, takhle to má vypadat. Nesmíš se nechat zatlačit, pořád takhle pokračuj," snažil se pozitivně nabudit českou jedničku.

A povedlo se. Kvitová vzala i další servis své soupeřky, sama si vyhrála ten svůj a šla do vedení 3:1. Tchaj-wanka podobně jako v zápase s Plíškovou nic nezabalila, zvedla úroveň své hry, poprvé ve třetí sadě vyhrála svůj servis a snížila na 2:3. Kvitová se snažila proti výborně hrající soupeřce měnit styl hry přechody na síť a tato taktika se jí vyplácela. Po boji si udržela svůj servis a vedla už 4:2. I v dalších třech gamech si obě tenistky udržely svá podání a Sie Šu-wej snížila na 4:5.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Petra Kvitová se natahuje po returnu

Třiatřicetiletá Tchaj-wanka však neztrácela před klíčovým gamem dobrou náladu, na lavičce se během střídání stran spolu s diváky zapojila do mexické vlny. Petra Kvitová však podobné problémy, jako měla její parťačka z fedcupového týmu Karolína Plíšková v předcházejícím kole, nedopustila a set dovedla do vítězného konce. Po 2 hodinách a 10 minutách tak mohla slavit zasloužený postup do finále.

"Byl to strašně těžký zápas, musela jsem zůstat pozitivní, abych vyhrála, jsem ráda, že jsem to zvládla. Sie Šu-wej je velmi šikovná hráčka, musela jsem být pořád připravená," říkala po utkání šťastná Kvitová.

Kvitová si v Dubaji, kde triumfovala před šesti lety, zahraje 35. finále na okruhu WTA. Pokud uspěje, vyrovná 27. titulem Hanu Mandlíkovou. Lepší z českých tenistek už je pouze nedostižná Martina Navrátilová se 167 triumfy.

Hradecká si zahraje o 23. titul

Tenistka Lucie Hradecká si na turnaji v Dubaji zahraji o 23. deblový titul v kariéře. Trojnásobná grandslamová šampionka ve čtyřhře postoupila do finále s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou, s kterou porazily španělsko-americký pár Lara Arruabarrenaová, Kaitlyn Christianová 6:2, 6:4.

Třiatřicetiletá Hradecká, která si předloni na podzim vážně poranila koleno a na kurty se vrátila až po devíti měsících, si zahraje první finále od loňského srpna. Tehdy rovněž s Makarovovou ovládly turnaj v Cincinnati.

Ve finále může Hradecká narazit na Barboru Strýcovou, která hraje se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu. Jejich soupeřkami v druhém semifinále budou tchajwanské sestry Čchan Jüng-žan a Čchan Chao-čching.

Vondroušová je v semifinále

Tenistka Markéta Vondroušová si v Budapešti zahraje poprvé od loňského turnaje v Gstaadu na okruhu WTA semifinále. Rumunku Irinu-Camelii Beguovou porazila v maďarské metropoli v další třísetové bitvě 5:7, 6:1, 6:3.

Devatenáctiletá Vondroušová, jež v této sezoně dosud startovala jen na Australian Open a potýkala se s problémy s kolenem, se mezi čtveřici nejlepších dostala po sedmi měsících. V semifinále si zahraje s Ruskou Anastasií Potapovovou. Finále si Vondroušová naposledy zahrála v dubnu 2017, kdy si v Bielu došla z kvalifikace až pro první a dosud jediný titul v kariéře.

První set proti Beguové ztratila Vondroušová po hodině hry, když si podruhé v zápase prohrála podání. Dál už ale byla na servisu neomylná, soupeřce další šanci k brejku nenabídla a první vzájemný zápas za dvě hodiny a 12 minut vyhrála. "V prvním setu jsem měla trochu smůlu, ale snažila jsem se hrát pořád stejně, tlačit ji a věřila jsem, že to nemůže vydržet," svěřila se po vítězném utkání Vondroušová.

Podobně viděl páteční duel i kouč jan Hernych. "Velice dobrý zápas, po prvním vyrovnaném setu, který Maky ztratila trochu smolně prasátkem, přeřadila ještě o stupeň víš a začala na kurtu dominovat," pochvaloval si.

Turnaj žen v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2 828 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kvitová (2-ČR) - Sie Šu-wej (Tchaj-wan) 3:6, 6:2, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Hradecká, Makarovová (7-ČR/Rus.) - Arruabarrenaová, Christianová (Šp./USA) 6:2, 6:4
Sie Šu-wej, Strýcová (Tchaj-wan/ČR) - Čchan Jüng-žan, Čchan Chao-čching (Tchaj-wan) 6:2, 6:1.
Turnaj mužů v Delray Beach (tvrdý povrch, dotace 651 215 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Del Potro (1-Arg.) - Opelka (USA) 6:4, 6:4
McDonald (USA) - García-López (Šp.) 7:5, 6:4
Dvouhra - čtvrtfinále
Isner (2-USA) - Mannarino (Fr.) 7:6 (7:2), 6:4
Evans (Brit.) - Seppi (6-It.) 6:4, 6:4
Turnaj mužů v Riu de Janeiro (antuka, dotace 1,937.740 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Ruud (Nor.) - J. Sousa (Portug.) 6:3, 3:6, 6:4
Cuevas (Urug.) - Londero (Arg.) 6:1, 6:4
Dvouhra - čtvrtfinále
Bedene (Slovin.) - Dellien (Bol.) 4:6, 6:2, 6:3
Čtyřhra - 2. kolo:
Jebavý, Molteni (ČR/Arg.) - Demoliner, Nielsen (Braz./Dán.) 3:6, 6:4, 10:3
Čtyřhra - semifinále
Bellucci, Dutra Silva (Braz.) - Jebavý, Molteni (ČR/Arg.) 6:4, 7:6 (7:3)
Turnaj žen v Budapešti (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Vondroušová (8-ČR) - Beguová (Rum.) 5:7, 6:1, 6:3
Alexandrovová (5-Rus.) - Parmentierová (3-Fr.) 6:3, 6:2
Potapovová (Rus.) - Cirsteaová (Rum.) 6:4, 6:7 (5:7), 7:5
Turnaj mužů v Marseille (tvrdý povrch, dotace 744 010 eur):
Kukuškin (Kaz.) - Rubljov (Rus.) 6:4, 6:1
Humbert (Fr.) - Bachinger (Něm.) 6:3, 6:3
Tsitsipas (1-Řec.) - Stachovskij (Ukr.) 6:4, 6:3
Goffin (3-Belg.) - Simon (6-Fr.) 6:2, 6:4

Reklama

Související témata: