Hlavní obsah

Federer byl šokovaný z toho, jak lehce smetl Roddicka

MELBOURNE

Roger Federer udělal z očekávaného semifinále grandslamového Australian Open s Andym Roddickem takzvanou one man show, jež se odehrála čistě podle jeho diktátu. Americký tenista kladl světové jedničce odpor jen do poloviny prvního setu, pak se na plné obrátky rozjel švýcarský favorit a nenechal ho ani pomyslet na vítězství.

Článek

Federer na cestě do sedmého grandslamového finále za sebou předvedl hru, na kterou by v současnosti zřejmě nenašel recept žádný soupeř. Za hodinu a třiadvacet minut zahrál 45 vítězných míčů a sám se divil, jak lehká byla cesta k postupu. "Hrál jsem neuvěřitelně dobře. Byl to jeden z těch dní, kdy všechno vychází. Sám jsem šokovaný a nevím, co říct," uvedl pětadvacetiletý Švýcar na tiskové konferenci.

Šokovaný byl také šestý nasazený Roddick, který dosud na Australian Open předváděl výborné výkony a na zápas s Federerem se těšil. Nenavázal však na úspěch z nedávné exhibice Koyoong Classic a odešel z kurtu s výpraskem. "Tohle jsem nečekal. Bylo to frustrující, hrozné," řekl novinářům po třinácté porážce s fenomenálním Švýcarem. Ani trenér Jimmy Connors mu po zápase nic neřekl. "Dal mi pivo," poznamenal Roddick, který se teď bude připravovat na zápas Davisova poháru proti České republice. Utkání je na programu od 9. do 11. února v Ostravě.

Šarapovová byla trpělivá

Maria Šarapovová postoupila až do finále, i když ani proti Kim Clijstersové nepředvedla optimální výkon. Na cestě k vítězství 6:4 a 6:2 udělala třiatřicet nevynucených chyb, ale sama si svou hru pochvalovala. "Byla jsem opravdu soustředěná a dělala jsem správné věci ve správných chvílích. Když bylo potřeba, byla jsem trpělivá," řekla na tiskové konferenci devatenáctiletá Ruska.

Po triumfu na US Open má šanci získat druhý grandslamový titul za sebou, ale do cesty se jí postaví zatím největší překvapení turnaje Serena Williamsová. Někdejší světová jednička Šarapovovou vyřadila v semifinále v Melbourne před dvěma lety, kdy pak získala titul.

Po zranění je pětadvacetiletá Američanka na 81. příčce žebříčku WTA, ale v Melbourne se zlepšuje každým kolem. Šarapovová ví, že ji nečeká jednoduchý zápas. "Budu hrát proti tenistce, od které se toho před turnajem moc nečekalo, a to z ní dělá nebezpečnou soupeřku. Je to finále grandslamu, nebude to jednoduché," řekla.

Clijstersová se rozloučila s milovaným grandslamem

S publikem v Melbourne se rozloučila Clijstersová, která po sezóně ukončí kariéru. V Austrálii je velmi populární už od svého milostného vztahu s místním tenistou Lleytonem Hewittem, takže to pro ni byla výjimečná chvíle. "Mám v této chvíli výjimečné pocity. Zítra se sem vrátím a udělám si čas, abych se s každým rozloučila a získala všechny emailové adresy a telefony," řekla třiadvacetiletá Belgičanka.

Austrálie pro ni hodně znamená. Když byla Hewittovou životní partnerkou, žila zde dlouhé měsíce. "Mám odsud spoustu skvělých vzpomínek a přátel. Je to pro mě důležité, byla to skvělá část mého života, něco, co ve mně zůstane navždy."

Semifinálovou porážku brala s nadhledem. "Nikdy jsem nebyla typem člověka, který si myslí, že prohraný zápas znamená konec světa," poznamenala. Myslí si, že dnes podala lepší výkon než ve vítězném čtvrtfinále s Martinou Hingisovou, kde udělala 62 nevynucených chyb. "Čtvrtfinále byl rozhodně můj nejhorší zápas. Dnes jsem hrála lépe, ale ne dost dobře na to, abych ji porazila."

Reklama