Hlavní obsah

Desetibojař Dvořák u trenéra Váni skončil

PRAHA

Po dlouhých patnácti letech se rozchází trojnásobný atletický mistr světa Tomáš Dvořák se svým trenérem Zdeňkem Váňou, jenž je zároveň jeho tchánem. Novým koučem vícebojaře bude Ladislav Svoboda, který vede skupinu mladých sprinterů a překážkářů.

Foto: www.celebrity.cz

Desetibojař Tomáš Dvořák.

Článek

Právě touha trénovat s kolektivem byla podle Dvořáka hlavním důvodem "přestupu". "Již asi rok jsem o změně přemýšlel. Poté, co odešel Roman Šebrle ke kouči Kupkovi, jsem myslel, že dokážu trénovat sám, ale zmýlil jsem se. Samota mi neprospívá, potřebuji kolem sebe lidi," přiznává a dodává, že model přípravy se ani pod novým vedením zásadním způsobem nezmění.

Z trenéra dědeček

Zlínský rodák dosáhl pod Váňou všech svých úspěchů, kromě tří světových titulů získal bronz na OH v Atlantě a v roce 1999 překonal světový rekord. "Chci trenéru Váňovi moc poděkovat, stále spolu budeme v kontaktu, jen se jeho hlavní role změní z trenéra na dědečka," usmívá se Dvořák a doplňuje: "Stále ho budu oslovovat trenére."

Zdeněk Váňa byl původem sprinter, ale jeho trenérské úspěchy jsou spojeny s víceboji. Kromě Dvořáka vedl i světového rekordmana Šebrleho, Poděbradského a další.

"Odcházím do důchodu, ale práce budu mít stále dost. Vždyť jen ty tři vnučky mi dají zabrat. Tomášovi budu stále připraven pomoci radou, ale rozhodně nemíním mluvit do práce trenéru Svobodovi," říká úspěšný kouč, kterému se však jeden sen nesplnil. "Vždy jsem si přál, aby na stupních vítězů na evropském či světovém podniku stáli tři čeští vícebojaři," lituje muž, jehož svěřencům patří čtyři z deseti nejlepších desetibojařských výkonů.

Mezi sprintery a překážkáři

Nový Dvořákův kouč Svoboda má ve skupině mladé sprintery a překážkáře jako jsou Burdel, Sajdok nebo Čech, přesto má již s vícebojařským tréninkem zkušenosti. "V roce 1996 mě požádal o spolupráci Robert Změlík, přesto pro mě nebude jednoduché přebírat Tomáše od trenéra Váni. Oba jsou legendami světové atletiky. Vím, že třeba v tyči nemám moc co poradit, ale víceboje vycházejí především ze sprintu a věřím, že spolupráce s mladými kluky prospěje jak jim, tak Tomášovi," doufá Svoboda.

První desetiboj sezóny absolvuje Dvořák 12. a 13. července v Ratingenu, kde se utká s takřka kompletní světovou špičkou včetně Šebrleho. Následovat budou dva kempy v Nymburce a Staré Boleslavi, poté už bude ladit formu na pařížský světový šampionát v Praze. Stále ho však limitují zdravotní potíže. "Organismus citlivě reaguje na všechno včetně změn počasí, ale do začátku MS zbývají ještě skoro dva měsíce," věří Dvořák, že bude schopen bojovat o čtvrtý titul v řadě.

Reklama