Hlavní obsah

Federer smetl ve finále AO i rozjetého Gonzalese

Švýcarský tenista Roger Federer vyhrál úvodní Grand Slam sezóny Australian Open. Suverén současného tenisu nedal v nedělním finále šanci Chilanu Fernando Gonzalesovi, kterého porazil ve třech setech.

Článek

Chilan, který měl za sebou fantastickou cestu turnajem a v semifinále vyprovodil z kurtu Němce Haase, vzdoroval hlavně v prvním setu. Federer musel odvracet dva setboly, ale úvodní sadu získal ve zkrácené hře. Neúspěch v dobře rozehraném setu srazil víru Gonzalese v úspěch a ve druhém setu už pětadvacetiletému Švýcarovi tolik nevzdoroval.

Oba soupeři se snažili hledat protivníkův bekhend, z nějž byla úspěšnější světová jednička. V sedmé hře Gonzales poprvé ztratil svůj servis a Federer dovedl set k výhře 6:4.

Nepříznivý stav 0:2 se podepsal na Chilanově psychice a začínalo být jasné, že nejvýše nasazený hráč si nenechá desátý grandslamový titul v kariéře uniknout. Oba soupeři se utkali v minulosti devětkrát a pokaždé z kurtu odcházel jako vítěz Federer.

Federer napodobil Borga

Nejinak tomu bylo i v neděli, kdy na centrálním dvorci Roda Lavera potřetí převzala světová jednička trofej pro vítěze Australian Open. Poprvé od triumfu Björna Borga na French Open v roce 1980 dokázal nějaký tenista vyhrát turnaj kategorie Grand Slam bez ztráty setu.

"Jsem moc šťastný, že jsem se po třítýdenní bitvě probojoval do finále. Musím znovu pogratulovat Rogerovi, který znovu odehrál skvělý zápas," řekl dojatý Gonzales. "Pocitů mám hodně, ale času není tolik. Ještě jednou díky a třeba se za rok uvidíme na stejném místě ve stejný den," dodal Chilan.

"Zkusím se dneska zlepšit oproti loňskému roku," zavzpomínal Federer na loňský incident, kdy mu trofej upadla. Švýcar pogratuloval svému finálovému soupeři a popřál mu hodně štěstí do budoucna. "Je to pro nás nejpohodovější turnaj, i proto je tady všech dvacet nejlepších hráčů. A všichni věří, že tuhle trofej získají," řekl Federer.

Muži - finále:
Federer (1-Švýc.) - Gonzales (10-Chile) 7:6 (7:2), 6:4, 6:4.

Reklama