Hlavní obsah

Federer si i po oslavě troufal na další zápas

MELBOURNE

Ačkoli měl v nohách dva náročné týdny a po oslavě svého triumfu na Australian Open usnul jen na pár hodin, troufal si Roger Federer vyhrát klidně další zápas. Švýcarský tenista v neděli v Melbourne získal desátý grandslamový titul v kariéře a den po jednoznačném triumfu už přemýšlel nad dalšími úspěchy.

Článek

Federer se dnes v Melbourne sešel s vybranou skupinkou žurnalistů. Podle agentury Reuters se nevyspání z oslav projevilo na jeho poněkud kalných očích, nikoli však na náladě. "Šel jsem do postele pozdě, kolem šesté. Venku už bylo světlo, takže spánek za moc nestál. Ale cítím se docela dobře. Klidně bych mohl vyhrát zápas," řekl s úsměvem pětadvacetiletý Švýcar, jenž vyhrál jako první muž po 27 letech grandslamový titul bez ztráty setu.

"To mě opravdu šokovalo. Je to můj první turnaj v roce a hned ho vyhraju bez ztráty setu," podotkl Federer ke svému výkonu, jímž napodobil úspěšné tažení Björna Borga pařížským Roland Garros 1980.

Aby se stal legendou, potřebuje vyhrát v Paříži

Právě triumf na jediném antukovém grandslamu zůstává posledním chybějícím ve Federerově jinak úctyhodné sbírce. Nejlepší světový tenista posledních let po vítězství ve Francii touží, nechce však, aby se jeho snažení pro další období smrsklo jen na pokusy dobýt antukovou Paříž.

"Vítězství na French Open by mě asi posunulo na jinou úroveň v tom smyslu, že bych byl považován za legendu. Lidé dnes totiž chtějí, abyste vyhrál všechny čtyři grandslamy, jinak nemají pocit, že jste toho dokázali dost. Ale to podle mě není správné," uvedl Federer, jenž loni v Paříži podlehl ve finále Rafaelu Nadalovi.

"Problém je v tom, že antuka je tak odlišný povrch. French Open a Wimbledon jsou tak specifické, že musíte být opravdový expert, abyste tam vyhrál," dodal tenista, jemuž se na rozdíl od Paříže mimořádně daří na londýnské trávě, kde bude letos útočit na páté vítězství za sebou.

První letošní milión dolarů

Ve Wimbledonu 2003 zahájil Federer svou vítěznou pouť na grandslamech a právě okamžiky před třemi a půl lety bude navždy řadit na vrchol své kariéry. "Byl to můj titul číslo jedna. Vždycky pro mě bude tím nejdůležitějším, o tom není pochyb. Ale jinak už ta další vítězství nechci porovnávat, nedá se přece říct, že Australian Open je důležitější než Wimbledon nebo US Open. Vždy záleží na tom, jak se v ten moment cítíte," dodal Federer, jenž si v Austrálii vydělal na prize money svůj první letošní milión dolarů.

Za necelého půl roku v Paříži bude útočit nejen na premiérový titul na Roland Garros, ale i na legendy Roda Lavera a Björna Borga, kteří nasbírali v kariéře jedenáct grandslamových titulů. "Už teď je pro mě těžké uvěřit, že se mi podařilo vyhrát deset grandslamů za tak krátkou dobu. Teď bude hlavní otázkou, zda se mi takové tempo podaří udržet," uvedl Federer, jenž od svého premiérového triumfu na okruhu ATP v Miláně v roce 2001 vyhrál už 46 turnajů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články