Hlavní obsah

McEnroe očekává na ostravské antuce těžkou zkoušku

NEW YORK

Američané budou za týden v Ostravě papírovými favority daviscupového zápasu prvního kola Světové skupiny, ale jejich kapitán Patrick McEnroe očekává tuhý boj. Svůj výběr, v němž jsou dva hráči z elitní světové desítky Andy Roddick a James Blake a jedna z nejlepších deblových dvojic bratři Bryanovi, přiveze na Moravu v neděli odpoledne.

Foto: DPA/EPA

Hvězdou Američanů je Andy Roddick.

Článek

"Český tým pro nás bude těžkou zkouškou, zvlášť na antuce," uvedl McEnroe v tiskovém prohlášení na webu tenisové asociace USA. Od nástupu do funkce v roce 2001 dovedl Američany jednou do finále a dvakrát do semifinále, jako hráč se v Čechách objevil ve čtvrtfinále týmové soutěže na jaře 1996 v Praze.

A byl tehdy svědkem jediné porážky Spojených států v dosavadních pěti vzájemných duelech v Davis Cupu. S 31 triumfy jsou Američané rekordmany soutěže, naposledy ji ale vyhráli před jedenácti lety. Tak dlouhou pauzu nikdy v historii neměli.

Nejsilnější možná sestava

"Moc dobře víme, že jestli chceme vyhrát další Davis Cup, musíme vyhrávat přesně takové zápasy - venku a na antuce. Kluci jsou připraveni ukázat, že se s takovou výzvou umí vyrovnat," prohlásil McEnroe. Do Ostravy nominoval nejsilnější možnou sestavu, která bude bojovat o postup do čtvrtfinále proti Španělsku, či Švýcarsku.

"Letos zase patříme mezi hlavní lovce trofeje. Máme nejlepší hráče; co jsem u týmu, Andy vynechal jediný zápas, a to kvůli zranění. James se pevně usadil v Top Ten a máme nejlepší deblovou dvojici. Takže asi mohu říci, že jsme jedněmi z favoritů, kteří mohou dojít až na vrchol," dodal kapitán.

Zápas se bude hrát od 9. do 11. února v ostravské ČEZ Areně. Polovina českého týmu, Tomáš Berdych a Ivo Minář, si už zvyká na antuku v Prostějově, Lukáš Dlouhý a Pavel Vízner jsou na cestě z turnaje ATP v Záhřebu. Přímo v dějišti zápasu budou oba celky trénovat od neděle.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori