Hlavní obsah

Berdych: Porazit takhle silný tým je velká motivace

O víkendu čeká české tenisty v prvním kole Davisova poháru nabytý tým USA. Českou jedničkou je podle očekávání dvanáctý hráč světa Tomáš Berdych. Ten před utkáním na ostravské antuce mimo jiné prohlásil: "Musíme chtít vyhrát každý zápas."

Článek

Antuka asi nebyla zvolena jako naše výhoda, ale spíš jako hendikep soupeře...

Pokud to beru ze svého pohledu, pak ano. Rozdíl mezi betonem a antukou tolik nevnímám, i když je pravda, že jsem vyrůstal na antukových dvorcích. Tahle volba padla určitě hlavně z důvodu, že jde o nejslabší povrch Američanů.

Co pro vás znamená hrát před českým publikem?

Je to něco speciálního, už tím, že jde o Davis cup. Vždycky jsem reprezentoval moc rád, ať to bylo v Maroku, nebo Argentině. Člověk hraje za tým, za svou republiku. Nastoupit před halou plnou českých fanoušků je to nejpříjemnější, co v tenise mohu zažít.

Souhlasíte s tím, že jsme spíše outsidery?

Nejsme favorité, ale Davis cup je jinou soutěží. Stát se může cokoliv.

Jak tedy odhadujete naděje našeho týmu na vítězství a postup?

Šance tady je. Nechci říkat, jestli šedesát, nebo třicet procent, ale existuje. Američané poslední tři utkání na antuce prohráli, což o něčem svědčí, ovšem u nás mají svůj nejlepší možný tým.

Nebyl jste trochu smutný, že dorazili kompletní?

To je těžké. Pokud by nepřijeli v plné sestavě, tak by se asi spokojenost dostavila, protože by se zvětšily naše šance. Mají velký skok mezi tímto týmem a dalšími hráči. Na druhou stranu je to velká motivace porazit takhle silný tým USA.

Kde vidíte nejslabší článek amerického týmu?

Troufám si říci, že to je Blake. Je to složité odhadovat, protože mají silný a vyrovnaný výběr, ale Blakeovy výsledky na antuce ani v poslední době v Davis cupu nejsou nejlepší. Vím však, že i kdyby se dařilo a my přes něj udělali dva body, nestačí to. Musíme chtít vyhrát každý zápas.

Budete hrát jen dvouhry, nebo existuje i možnost, že nastoupíte také do čtyřhry?

Vyloučeno to není, ale je to spíše otázka pro kapitána. Navíc si myslím, že to budeme řešit až po pátečních dvouhrách, protože je pořád dost času sestavu pro debla změnit.

Jste jedničkou týmu. Znamená to, že s nehrajícím kapitánem Navrátilem řešíte i případné další nasazení hráčů nebo třeba kvalitu kurtu?

Všichni vědí, že nehrající kapitán je i mým osobním trenérem v kolotoči turnajů ATP, takže je jasné, že jsme se o tom spolu často bavili. Jde ovšem o prospěch nás všech, my chceme vyhrát jako tým. Rozhodně to nefunguje tak, že bych si řekl, kdo má hrát a kdo ne. Bavili jsme se o různých možnostech, přesto konečné rozhodnutí je na něm.

Nakolik vás zklamalo odmítnutí pozvánky Radka Štěpánka? Probírali jste to spolu?

Po tom jeho rozhodnutí jsme se o tom už nebavili. Mrzí mě to, protože Radek se dá využít jak v singlu, tak ve čtyřhře. Nechci se k tomu však víc vracet, teď máme v Ostravě jiný, mladý tým a určitě se s tím nějak popereme.

Hraje nějakou roli los?

Zatím je to docela jedno. Možná kdybychom začali přemýšlet o mém nasazení pro čtyřhru, tak to může hrát roli. Pak by bylo lepší nastoupit do první dvouhry a mít o jeden zápas víc času na odpočinek. Jsem ale stejně přesvědčen, že bych zvládl i tři těžké dny za sebou.

Reklama