Hlavní obsah

Mináře trápí nachlazení, Blake dorazí ve středu

OSTRAVA

Ani jednomu ze soupeřů před tenisovou bitvou mezi Českou republikou a USA v prvním kole Davisova poháru se nevyhýbají komplikace. Zatímco Američané by se ve středu konečně měli dočkat příjezdu týmové dvojky Jamese Blakea z Delray Beach, jeho potenciálního soka v singlu Iva Mináře málem zkosila nemoc.

Článek

Nachlazení by zřejmě vyřešilo rébus nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila, koho nasadit vedle Tomáše Berdycha do pátečních dvouher. Bacil je však už na ústupu a nominační partie tak stále nedospěla do rozuzlení. "Od neděle jsem byl nějaký zesláblý, v pondělí se to ještě zhoršilo, ale dnes už je to o dost lepší. Normálně jsem trénoval," řekl v úterý Minář na tiskové konferenci.

Češi si zvykají na ostravskou antuku už čtvrtý den. Podle Navrátila se povrch uležel, proto prý nebude důvod k dalším úpravám. "Je to vynikající. Už s tím nebudeme nic dělat," uvedl Navrátil.

Pomalý povrch se už více příčí soupeři. Andy Roddick při jednom z tréninků dokonce zahodil raketu. "Moc mu to nešlo, ale je to profík," podotkl Navrátil. A to se s antukou pořád ještě ani nezačal sžívat Blake, který po nečekaném zdržení na turnaji v Delray Beach přiletí ve středu dopoledne do Vídně. Tomu tak zbudou na přípravu slabé dva dny. "Mohla by to být naše malá výhoda," připustil Navrátil.

Přisypaná antuka kvůli servisu

Alespoň navenek si Američané z ničeho nedělají hlavu. "James přijede až ve středu, ale takový je prostě Davis Cup. Je to profesionál, on to zvládne," ujistil nehrající kapitán Patrick McEnroe. I když žebříčkově je jeho výběr favoritem, dopředu se jako vítězové necítí. "Nemáme důvod něco podcenit. Češi mají v první dvacítce dva hráče, i když Štěpánek tu není. Určitě je tady možnost, že můžeme prohrát," doplnil Roddick.

I kvůli jeho dělovému podání pořadatelé ještě v neděli přisypávali antuku do prostoru pro příjem, aby rychlost Roddickova servisu zmírnili. "Servis je skutečně základ jeho hry, od toho se to celé odvíjí. Dopředu se na to ale nedá nijak připravit. Nejde to jinak, než si na to zvyknout během utkání a vyrovnat se s tím," podotkl Berdych, který by recept mohl znát. V jediném vzájemném utkání Roddicka uhnal dokonce na rychlém povrchu. "Vyhrál jsem 7:6 a 6:4, ale by to vlastně zápas jediného brejku. Kdybych ho neudělal, dopadlo by to nejspíše naopak," přiznal.

Vízner hledá recept na debla

Snad ještě hůř budou Češi hledat protizbraň do sobotní čtyřhry. Dvojčata Bryanovi si poradí s každým povrchem. "Pár způsobů, jak na ně, znám. Ale je to těžké, to musíte zahrát na víc než sto procent," uznal Pavel Vízner.

Nejlepší současný pár tenisové planety se však před sobotním duelem cítí v ohrožení. "České hráče známe ze světových turnajů, hlavně Víznera, který se deblu věnuje. Ale víme, co nás čeká, styl Čechů známe a doma budou nepříjemní. Je pravda, že zápasy v Davis Cupu mají jinou atmosféru než na běžných turnajích," řekl Mike Bryan.

Reklama