Hlavní obsah

Roddick už v Ostravě stihl zlostí zlomit raketu

OSTRAVA

Antuku nemá v lásce, přesto se na ní bude tenista Andy Roddick bít v prvním kole Davisova poháru za sportovní cíle Spojených států. Je to oběť, oranžová drť světové čtyřce vůbec nevoní. Expert na rychlé dvorce při svém pondělním tréninku v Ostravě dokonce zlostí zlomil raketu a vztekle jí mrštil do hlediště.

Článek

"Vyjela mi z ruky. Spáchala sebevraždu, už nechtěla se mnou být," zlehčovala celou situaci týmová jednička USA pro utkání v České republice.

Soupeř má z Roddicka nahnáno hlavně kvůli jeho tvrdému podání. Ničivost prvního úderu by měla snížit antuka. "Nemám na to žádný zvláštní recept, ani na tom nepracuji. Často tu otázku dostávám, ale neumím na ni uspokojivě odpovědět. Podání je věc, se kterou jsem se narodil," řekl Roddick novinářům v průběhu dnešní tiskové konference.

Ve čtyřiadvaceti letech už má za sebou menší úpadek a ztrátu formy. Zatímco v roce 2003 se stal nejmladším Američanem, který opanoval žebříček ATP, před půlrokem dokonce vypadl z první světové desítky. Pod novým koučem a americkou legendou Jimmym Connorsem se drápe zpátky na vrchol. "Dokázal mi vrátit sebevědomí a víru v sebe sama," tvrdil Roddick.

Vzestup chce potvrdit i v Ostravě. S českým tenisem ale zase tolik zkušeností nemá. "Od nějakých jedenácti, dvanácti let jsem začal české hráče potkávat na světových turnajích. Ale na jména si nepamatuju. První Čech, který mi zůstal v paměti, byl Ivan Lendl. Velký hráč a legenda," prohlásil.

Byl rád, že v týmu není Štěpánek

Soudobou garnituru mužského českého tenisu má ale zmapovanou dobře. Když zjistil, že v sestavě není Radek Štěpánek, nezastíral spokojenost. "Potkali jsme se v Melbourne na mezinárodním mistrovství Austrálie a řekl jsem mu něco ve smyslu, že ho tady určitě postrádat nebudu," usmál se Roddick. "Přece jen to je hráč, který se pohybuje do dvacátého místa," vysvětlil.

Sílu však český výběr podle něj neztratí. Otěže domácí reprezentace prý ponese Tomáš Berdych. "Je mladý, vysoký, má dobrý servis. Je to jedna z těch mladých hvězd. Kdybych měl vyjmenovat všechny jeho přednosti, seděli bychom tady dlouho. S ním jsou Češi velmi silní a na antuce mají i dobré deblisty. Bude to hodně náročné," tuší Roddick.

Ostravu stihl poznat spíše jen přes okna aut, která jej vozí na trénink do haly. V plánu zatím nemá ani návštěvu restaurace McDonald, jak to kdysi při turnaji na stejném místě praktikoval Andre Agassi. "Tak o tom nic nevím. Já se do McDonaldu nechystám, zato jsme byli už v jedné italské restauraci," řekl Roddick.

Jemu ani spoluhráčům v Ostravě určitě není na obtíž menší publicita. Tým se po městě i po hotelu obvykle pohybuje bez doprovodu bodyguardů. "Lidé jsou velmi přátelští. Ale na nějakou prohlídku města se ještě nechystám, jsem tu kvůli tenisu a zatím moc volného času nebylo," upozornil Roddick.

Reklama

Související témata: