Hlavní obsah

Proti Američanům nastoupí Minář, Blake už dorazil

OSTRAVA

Nehrající kapitán české tenisové reprezentace Jaroslav Navrátil vyřešil složení svého týmu pro páteční dvouhry v utkání prvního kola Davisova poháru proti Spojeným státům. Den před čtvrtečním losováním oznámil, že vedle týmové jedničky Tomáše Berdycha pošle na ostravskou antuku Iva Mináře, který tak v prestižní týmové soutěži zažije premiéru.

Foto: www.sport.cz

Český tenista Ivo Minář.

Článek

Pro dvaadvacetiletého nováčka v českém výběru to bude velký debut. Navrátila však přesvědčil při dopoledním tréninkovém utkání, v němž se Minář ve dvou setech hladce vypořádal s Tomášem Berdychem. Podle neoficiálních informací zvítězil 6:2 a 6:4. "Tomášovi to skoro až znechutil. Na antuce hraje daleko agresivněji," řekl dnes novinářům Navrátil, který ve výběru váhal mezi Minářem a Dlouhým.

Minář přitom ještě v úvodu týdne laboroval s nachlazením. Zdravotní problémy už ale podle Navrátila i lékařů odezněly. "Cítí se výborně. I doktoři mi potvrdili, že může bez problémů nastoupit," uvedl Navrátil.

Jakou šanci má Minář proti Roddickovi?
Hlasujte v anketě Sport.cz na konci článku!

Stošedesátý muž světového žebříčku Minář by se tak měl v pátek utkat s americkou jedničkou Andym Roddickem, ale definitivní rozhodnutí padne až ve čtvrtek v pravé poledne, kdy se obě strany sejdou na ostravské radnici k rozlosování.

Navrátil věří, že Minářovi se v premiéře před vyprodanou halou nepodlomí kolena. "Viděl jsme ho hrát dvakrát na centrkurtu před mnoha diváky, shodou okolností vždycky proti Federerovi, a ve Wimbledonu i Dubaji kulisu zvládl. Věřím, že potvrdí, že to byla dobrá volba," dodal Navrátil.

Minář se dosud s Roddickem neutkal, ale jednou už si zahrál proti Blakeovi. Před necelými dvěma lety na turnaji v Texasu byl na antuce úspěšnější Američan, který zvítězil 6:2 a 7:5.

Blake dorazil do Ostravy a šel hned trénovat

Americká tenisová dvojka James Blake se ve středu konečně připojila ke svému daviscupovému týmu, který se od pátku do neděle utká v Ostravě s Českou republikou. Šestý hráč světového žebříčku dorazil za spoluhráči s třídenním zpožděním po turnaji v Delray Beach, ale už pár hodin po příjezdu otestoval antuku v ČEZ Aréně.

Sedmadvacetiletý Blake se v Ostravě objevil v pravé poledne. Na rozdíl od zbytku výpravy však přiletěl do Vídně, odkud se autem přesunul na sever Moravy. Vzdor všem předpokladům se jen ubytoval a bez jakékoli aklimatizace po dlouhém letu z Ameriky zamířil rovnou na hodinový trénink. Z hlediště ho pozoroval i nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil.

Blake si tak antuku poprvé vyzkoušel jen dva dny před zápasem. V Delray Beach se hrálo na tvrdém povrchu, s přechodem na pomalejší kurt se Američan bude muset srovnat za 48 hodin. "Největší změna je asi v pohybu. Ale hráči jsou dneska na takové změny zvyklí, lítá se z turnaje na turnaj, takže to rychle dokážou zvládnout. Přesto by to pro nás malá výhoda být mohla, protože toho času je skutečně málo," řekl Navrátil.

Reklama