Hlavní obsah

Berdych si poradil s Blakem a srovnal stav na 1:1

OSTRAVA

Český tenista Tomáš Berdych porazil ve druhé dvouhře zahajovacího dne prvního kola Světové skupiny Davisova poháru Jamese Blakea a srovnal tak stav utkání na 1:1. Přestože vkročil do utkání famozním způsobem, Američan se nepoložil a Berdychovi cestu za vítězsvím ještě značně zkomplikoval.

Článek

V úvodní sadě česká jednička jednoznačně dominovala. Po snadném zisku v poměru 6:1 to vypadalo, že se Berdych s nekoncentrovaným Blakem vypořádá velmi snadno, ale opak byl pravdou. Američan svou hru neskutečně přiriskoval a Berdycha zasypával nevídanými dělovými údery. Druhou sadu vyhrál poměrem 6:2.

Ve třetí a čtvrté sadě se ale hra opět vyrovnala. Hráči sváděli bitvu o každý míček a zaplněná ostravská hala viděla tenis té nejvyšší světové úrovně. Důležitý třetí set pak pro sebe získal poměrem 7:5 Tomáš Berdych.

Za stavu 4:3 pro českého tenistu byl na podání Blake. Berdych se pokoušel dostat soupeře pod tlak a vynutit si tak rozhodující brejk, ale Američan i díky několika fantastickým záchraným úderům situaci ustál a srovnal na 4:4. Blake si pak rozezlil ostravské publikum tím, že na 5:5 srovnal teatrálním výskokem na jednoduchou polosmeč na síti, kterou doprovodil hlasitým bojovým výkřikem.

Na Blakeovu nerozehranost nespoléhal

Berdych se tím ale zastrašit nenechal a okamžitě odskočil na 6:5. V zápětí prorazil Blakeovo podání a za nadšeného jásotu ostravské haly srovnal stav utkání po pátečních dvouhrách na 1:1.

"Raději jsme se nespoléhali, že bude Blake nerozehraný. I když v prvním setu to tak vypadalo," řekl Berdych po utkání. "Ale pak jsem se zase nestačil divit já, přeci jenom je to pořád šestý hráč světa," pokračoval Berdych.

"Tomáš hrál velmi dobře, ale ani já jsem nezahrál špatně. Na to, že se hrálo na antuce, jsem odehrál dobrý zápas, ale Tomáš byl dnes prostě lepší a zaslouženě vyhrál," řekl po zápase Blake.

Výsledek:
ČR - USA 1:1 po prvním dnu
Berdych - Blake 6:1, 2:6, 7:5, 7:5.
Statistika:
Esa: 16:10. Dvojchyby: 1:8. Nevynucené chyby: 19:37. Vítězné míče: 64:76. Využité brejkboly: 5 ze 16/2 z 9. Celkem získané míče: 131:116. Čas utkání: 2:30 hod.

Reklama