Hlavní obsah

Po heroickém výkonu bude Berdych možná hrát i čtyřhru

OSTRAVA

Díky vítězství Tomáše Berdycha v druhém zápase úvodních pátečních dvouher nad mírně favorizovaným Jamesem Blakem ze Spojených států, dostaly české postupové ambice reálnější kontury. Američané však i nadále zůstávají favority daviscupového souboje prvního kola Světové skupiny v nejprestižnější týmové tenisové soutěži.

Článek

Blake přicestoval do Ostravy teprve dva dny před utkáním. Stopy nekoncentrovanosti na něm zůstaly ale pouze v prvním setu. "Raději jsme se nespoléhali, že bude Blake na antuce nerozehraný, přeci jen je to pořád šestý hráč světa", řekl Berdych po utkání, do kterého ale vstoupil český reprezentant skvěle snadným vítězstvím 6:1.

Pak ale Blake začal riskovat a druhý set nabídl prakticky stejný obrázek, jenže na druhou stranu. "On snad zavřel oči a pálíl mi tam jednu ránu za druhou. Jenže mu to vycházelo a tentokrát jsem se zase nestačil otáčet já," řekl Berdych k průběhu druhého setu. "Bylo to neskutečné, takové bomby, co posílal Blake na Tomáše, jsem snad ještě neviděl," potvrdil český nehrající kapitán a Berdychův osobní kouč Jaroslav Navrátil.

Pak se ale hra vyrovnala a následující dva sety se proměnily v obrovskou bitvu. Naštěstí pokaždé se šťastnějším koncem pro českou jedničku. "Na to, že jsme hráli na antuce, jsem odehrál dobrý zápas a zlepšuji se i na tomto  povrchu," řekl po utkání Blake. "Tomáš byl ale dnes prostě lepší a zaslouženě  vyhrál, zejména v prvním setu hrál skvělý tenis, pokračoval Blake.

Čtyřhra hodně napoví

Klíčovým soubojem celého utkání bude sobotní čtyřhra. "Pod tlakem budou Američané, oni musí vyhrát, protože vědí, že souboj Tomáše s Roddickem bude hodně otevřený," řekl Navrátil. Otazníkem však zůstává, kdo nastoupí proti nejlepšímu páru světa, bratrům Bryanovým.

Nehrající kapitán a Berdychův osobní kouč Navrátil totiž zvažuje, že skvěle hrajícího Berdycha nasadí i do zítřejšího deblu. "Variantou je že proti nejlepším deblistů světa nasadíme dva singlisty," naznačil Navrátil možnost, že pošle do hry s Lukášem Dlouhým opět Berdycha.

"Záleží na tom, jak se bude Tomáš cítit. Musíme zvážit jeho vytížení," přemýšlel Navrátil. "Do čtyřhry zvážíme, co bude pro tým nejlepší. Dáme hlavy dohromady a společně vybereme nějaké řešení," řekl Berdych.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori