Hlavní obsah

Tenisté spoléhají pouze na Berdycha a proto jdou opět do baráže

Český daviscupový tým bude popáté za sebou hrát baráž o účast ve Světové skupině pro příští rok. Je to zřejmě reálný odraz kvalit současného týmu, který se může opřít jen o dvanáctého hráče světa Tomáše Berdycha. Druhou oporu do dvouhry hledá nehrající kapitán Jaroslav Navrátil těžko, i když má český tenis v elitní světové dvacítce ještě Radka Štěpánka. Ten se však reprezentace vzdal.

Článek

Absence kvalitní týmové dvojky bezprostředně po ostravském duelu s Američany litoval i samotný Navrátil. "Jestli chceme někdy hrát semifinále nebo finále, tak potřebujeme druhého hráče. Potřebujeme, aby se mladí ještě trochu oťukali a získali zkušenosti," prohlásil.

Letos by však vyřazení v prvním kole Světové skupiny odpovídalo papírovým předpokladům, i kdyby Štěpánek hrál. Los českému celku přisoudil Američany, kteří si pro tuto sezonu dali jediný cíl: po dvanácti letech pro svou zemi získat "salátovou mísu". Do Ostravy proto přijeli s nejsilnější sestavou se čtvrtým a šestým hráčem singlového žebříčku Andym Roddickem a Jamesem Blakem a jedním z nejlepších párů světa Mikem a Bobem Bryanovými.

Češi je zkusili pozvat na neoblíbenou antuku, ale zázrak se nekonal a Američané si s jedinou porážkou suverénně zajistili postup. V této sestavě by zámořští tenisté byli favoritem i proti mnohem silnějším týmům, než je současné Česko, Berdych však upozornil, že jejich cesta za vysněným triumfem nemusí být tak hladká, jak si teď Američané představují.

Silného soupeře možná i do baráže

"Mají výborný tým, ale velmi úzký. Kdyby se jednomu ze singlistů něco v pátek stalo, tak bych je chtěl vidět, co by dělali," poznamenal český tenista.

Sám se bude muset směrem k týmové soutěži zaobírat jinými myšlenkami, jako lídr bude bojovat o udržení Čechů ve Světové skupině. Baráž se uskuteční na konci září a možní soupeři budou jasní až po dubnových zápasech Euro-africké zóny, v níž budou o návrat mezi elitu bojovat například Slováci.

Mezinárodní tenisová federace ITF vzápětí na základě aktuálního daviscupového žebříčku vybere osmičku nasazených a osmičku nenasazených týmů, z nichž se budou losovat dvojice pro zářijové duely. V současném žebříčku se Češi pohybují na hraně nasazené osmičky, a pokud by z ní vypadli, mohli by se dočkat velmi silného soupeře. Prvním kolem Světové skupiny totiž neprošli například vítězové z roku 2005 Chorvati.

Reklama