Hlavní obsah

Do Fed Cupu se vrací Šafářová, jedničkou bude Vondroušová

Praha

S kariérou se loučící Lucie Šafářová je překvapivě v nominaci českých tenistek na fedcupovou baráž proti Kanadě. Jedničkou výběru kapitána Petra Pály příští týden v Prostějově bude Markéta Vondroušová. V sestavě jsou i Barbora Krejčíková a poprvé Karolína Muchová s Marií Bouzkovou. Za Kanadu nenastoupí kromě Eugenie Bouchardové ani kometa letošní sezony Bianca Andreescuová. Utkání se na antuce v Národním tenisovém centru Morava uskuteční 20. a 21. dubna.

Foto: Jim Rassol, ČTK/AP

Tenistka Markéta Vondroušová bude jedničkou českého výběru pro utkání Fed Cupu s Kanadou

Článek

Pála sestavoval tým s vědomím, že nemůže počítat s hvězdami. Už dříve se omluvily aktuální světová trojka Petra Kvitová i čtyřka Karolína Plíšková. V nominaci není ani 41. hráčka světa a deblová jednička Kateřina Siniaková.

"S Petrou Kvitovou, Karolínou Plíškovou i Kateřinou Siniakovou jsem se dohodl, že nebudou na tohle utkání k dispozici z určitých důvodů, pro mě pochopitelných," řekl Pála na tiskové konferenci. "Proti Kanadě se dá říct, že máme velmi zajímavou i velmi silnou sestavou. Určitě chceme vyhrát a tým na to máme."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenistka Lucie Šafářová se nejspíše rozloučí s kariérou v domácím prostředí.

Dvaatřicetiletá Šafářová naposledy hrála soutěž družstev loni, kdy ve čtvrtfinále proti Švýcarsku nastoupila za rozhodnutého stavu do čtyřhry. A na čtyřhru nejspíše Pála s bývalou deblovou jedničkou počítá případně i proti Kanadě.

Za Kanadu však navzdory původnímu příslibu nenastoupí třiadvacátá hráčka světa Bianca Andreescuová, která doléčuje zranění. V sestavě kapitánky Heidi El Tabakhové tak bude jedničkou až 204. hráčka dvouhry Rebecca Marinová, kterou doplňují patnáctá deblistka Gabriela Dabrowská (387. v pořadí dvouhry WTA), šestnáctiletá Leylah Fernandezová (376.) a Sharon Fichmanová, která nefiguruje v žebříčku dvouhry a v deblu je 180.

"Nominace Kanaďanek mě překvapila. Stali jsem se favority utkání a budeme se toho muset zhostit, ale pořád je k tomu potřeba přistupovat zodpovědně," řekl ČTK Pála a doplnil, že oba týmy mají stále možnost sestavu obměnit. "Před losováním (v pátek 19. dubna) udělat dvě změny nebo někoho přidat," podotkl.

Čtyřnásobná vítězka Fed Cupu Šafářová hrála naposledy zápas na okruhu WTA loni v září a v listopadu oznámila, že letos ukončí kariéru. Chtěla se loučit na lednovém Australian Open, ale kvůli zranění v Melbourne chyběla. S českými fanoušky se plánuje loučit na přelomu dubna a května v pražské Stromovce na J&T Banka Prague Open. Naposledy se na okruhu představí zřejmě na Roland Garros.

Talentovaná Vondroušová si fedcupovou premiéru odbyla předloni v semifinále proti Američankám. Jedničkou týmu bude poprvé. Nedávno hrála čtvrtfinále v Indian Wells i Miami a v žebříčku dvouhry WTA figuruje na 43. místě.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Bianca Andreescuová by proti Češkám neměla chybět.

V kanadské nominaci by neměla chybět kometa sezony Bianca Andreescuová. Osmnáctiletou vítězku turnaje v Indian Wells zřejmě doplní Rebecca Marinová a deblová patnáctka Gabriela Dabrowská. Naopak v týmu nejspíše nebude bývalá finalistka Wimbledonu Eugenie Bouchardová.

Bude se setupovat?

Kanadu tenistky ve Fed Cupu porazily ve všech šesti vzájemných zápasech. Naposledy zvítězily v prvním kole před čtyřmi lety.

Letos Češky v 1. kole podlehly bez Kvitové, ale s Karolínou Plíškovou v Ostravě Rumunsku 2:3 a čeká je první baráž od roku 2008. Tehdy se přes Izrael dostaly mezi elitu a od té doby získaly šest titulů během osmi let.

Otázkou je, zda se bude skutečně sestupovat. Mezinárodní tenisová federace uvažuje o rozšíření soutěže od příštího roku na 16 družstev. Rozhodnutí padne během Roland Garros. "Jsme tam od toho, abychom vyhráli každé utkání a reprezentovali důstojně a co nejlépe můžeme," řekl Pála.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori