Hlavní obsah

Wozniacká trpí nevyléčitelnou nemocí. Nevím, jak dlouho ještě bude schopná hrát, smutní její bratr

Aktualizováno

Dlouhé týdny byla světovou jedničkou, doma má tolik vytoužený grandslamový titul. Teď však Caroline Wozniacká bojuje se soupeřem, nad kterým nemůže vyhrát. Dánská tenistka trpí nevyléčitelnou revmatoidní artritidou, která může stát za brzkým koncem její kariéry. "Nevím, jak dlouho ještě bude schopná hrát," smutní její bratr Patrik.

Foto: Sport.cz

Bude muset Caroline Wozniacká předčasně ukončit kariéru?

Článek

V lednu minulého roku dosáhla na poslední metu, která jí v kariéře chyběla. Ovládla grandslamové Australian Open a konečně splnila to, co od ní veřejnost dlouhá léta očekávala.

Letošní rok však pro sympatickou tenistku žádnou hitparádou není. Jejím nejlepším výsledkem je finálová účast na turnaji v Charlestonu, ale daleko horším zjištěním než výsledky na kurtech je pro rodačku z Odense její zdravotní stav.

Foto: Profimedia.cz

Caroline Wozniacká má dlouhodobé zdravotní problémy.

Bývalou světovou jedničku již totiž téměř rok trápí revmatoidní artritida, což je onemocnění způsobující trvalé poškození chrupavek a kloubů. Ve vážnějším průběhu může vznikající zánět zasáhnout i další orgány jako plíce, srdce a oči či způsobovat respirační onemocnění.

Nemoc udeřila v Madridu

Právě bolesti zad související s nemocí se na Dánce podepsaly na nedávném turnaji v Madridu, kde musela vzdát zápas prvního kola. "Je to hrozná smůla. Caroline hrála výborně v Charlestonu, dařilo se jí i během tréninku v Monaku a teď tohle. Mám o ni strach. Nedokážu říct, jak dlouho ještě bude s touto nemocí hrát," smutní bratr dánské hvězdy.

A to nebylo vše. Dánka skrečovala kvůli bolestem nohy i svůj úvodní zápas v Římě, kdy po prohraném prvním setu s Danielle Collinsovou odstoupila. "Vím, čím si Caroline prochází a že má bolesti. Není vůbec snadné hrát zápas proti někomu, kdo má takové problémy," říkala Američanka.

Jedna z nejlépe fyzicky připravených tenistek na okruhu své problémy s revmatoidní artritidou nedávno popsala. "Posledních pár dní u mě nemoc znovu propukla. Moje ruce a klouby jsou nateklé, všechno mě bolí. Ale nechci se vzdát, nenechám, aby mě nemoc pohltila. Snažím se hodně odpočívat, chodit na procházky, pomáhá mi sauna, masáže, pak se vždy cítím trochu lépe," říkala dánská tenistka.

Foto: Profimedia.cz

Caroline Wozniacká zklamaně opouští kurt.

Již před časem se k nemoci své dcery vyjádřil otec a trenér v jedné osobě Piotr Wozniacki. „Konec s tenisem? Ano, je možné, že současná kariéra Caroliny už je tak nějak navíc, že hraje na vypůjčený čas," přiznal v souvislosti s nemocí.

Příznaky lze jen zpomalit

Nemoc Wozniacké je podle lékařů v plném rozsahu nevyléčitelná, léky mohou příznaky jen zmírnit či zpomalit. Dánskou tenistku v současné době trápí především bolesti kloubů, otoky a ztuhlost. Výsledkem je celková únava a vyčerpání organismu.

Revmatoidní artritida neznamená okamžitý konec kariéry rodačky z Odense, přesto může výrazně ovlivnit její další působení na kurtech.

Foto: Profimedia.cz

Caroline Wozniacká trpí nevyléčitelnou nemocí, její kariéra je v ohrožení.

"Víme, jaké je riziko, ale lze jen těžko odhadnout, jak vše bude postupovat. Lze jen s obtížemi říct, jak dlouho bude Caroline hrát tenis. Diagnóza nám byla sdělena v minulém roce. V současné době jsme vděční aspoň za to, že může další den trénovat," dodal se smutkem v hlase otec Wozniacki.

Wozniacké nyní patří ve světovém žebříčku dvanáctá příčka, to je však v současné době to poslední, co dánskou hvězdu zajímá...

Reklama

Související témata: