Hlavní obsah

Wimbledon vyhrál Švýcar Federer

Wimbledonský titul v mužské dvouhře získal čtvrtý nasazený tenista Roger Federer. V nedělním finále porazil nenasazeného Australana Marka Philippoussise ve třech setech 7:6, 6:2 a 7:6 a stal se prvním Švýcarem v historii, který triumfoval na londýnské trávě.

Foto: ČTK/AP

Vítěz wimbledonského turnaje Švýcar Roger Federer

Článek

Jedenadvacetiletý Federer si vítězstvím ve Wimbledonu vydělal 575 000 liber. Grandslamový titul jej posune na první místo hodnocení ATP Champions Race, v žebříčku pro nasazování do turnajů ATP se stane třetím hráčem světa.

"Jako kluk jsem si dělal legraci, že vyhraji Wimbledon, a teď tu stojím jako vítěz! Jsem prostě šťastný ze svého stylu," uvedl syn švýcarského otce Roberta a jihoafrické matky Lynette, kterého trénuje Peter Lundgren a jeho přítelkyní je Švýcarka slovenského původu Miroslava Vavrinecová.

Philippoussis měl pro svého přemožitele slova obdivu. "Roger byl na mě příliš dobrý. Gratuluji mu, je to bezpochyby jeho velký den," uvedl Australan a vyzdvihl především soupeřův return. "Já neměl brejkbol, on své šance využil."

Svůj podíl na Federerově titulu má i český masér Pavel Kováč. Federer měl od čtvrtého kola problémy se zády a Kováč, současně masér fedcupového týmu ČR, ho úspěšně připravil na každý zápas.

"Chtěl jsem hodit do ringu bílý ručník," přiznal Švýcar, že ho záda opravdu trápila. "Ale překonal jsem to. Záda postupně odezněla, zlepšila se a já hrál stále lépe," dodal Federer.

Prohraný tie-break Australana rozhodil

Podání hrálo prim v prvním setu finálového klání. Diváci neviděli ani jeden brejkbol. Za stavu 6:5 vedl Federer 30:0 při servisu soupeře, ale ten situaci ustál a posunul sadu do zkrácené hry. Tie-break rozhodla dvojchyba australského hráče, přezdívaného Scud, za stavu 4:5. Švýcar následně proměnil druhý setbol.

Federer se pustil do zdrceného Philippoussise hned na začátku druhé sady. Poslal kolem australského dlouhána dva forhendové prohozy a volej Australana, finalisty grandslamového US Open z roku 1998, do sítě mu věnoval vedení 2:0. Švýcar pak získal ještě jedno Philippousisovo podání a druhý set vyhrál rychle 6:2.

Vítěz wimbledonské juniorky Federer pokračoval i v třetím setu v bezchybném představení. Při svém podání Philippoussise k ničemu nepustil a trpělivě čekal na šanci. Ta přišla v jedenácté hře, ale dva brejkboly Australan odvrátil. Tie-break Federer umí, záhy v něm vedl 6:1. Využil pak třetí mečbol, když Philippoussisův return neměl přesnost a skončil v síti.

Ztratil jediný set

Federer alias 'Fed Express' získal devátý titul v kariéře, letos už pátý. Na trávě letos Švýcar neprohrál ani jeden zápas. Před Londýnem vyhrál v Halle a celkem zvítězil v dvanácti zápasech za sebou. Cestou za wimbledonským vavřínem ztratil jediný set. Ten mu vzal v třetím kole Američan Mardy Fish. S jediným prohraným setem Wimbledon naposledy vyhrál Nizozemec Richard Krajicek v roce 1996.

Federer je prvním švýcarským vítězem jednoho z turnajů Grand Slamu.

Federer (4-Švýc.) - Philippoussis (Austr.) 7:6 (7:5), 6:2, 7:6 (7:3)
Statistika utkání:
Esa:21:14
Dvojchyby:2:4
Nevynucené chyby:9:17
Vítězné údery:50:37
Získané brejky:2:0
Celkem získané míče:107:87
Čas:1:56 hod.
Další výsledky:
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Navrátilová, Paes (5-USA/Ind.) - Friedl, Huberová (10-ČR/JAR) 7:5, 6:4.
Ženy: čtyřhra - finále:
Clijstersová, Sugijamaová (2-Belg./Jap.) - Ruanová- Pascualová, Suarezová (1-Šp./Arg.) 6:4, 6:4.
Junioři: dvouhra - finále:
Mergea (6-Rum.) - Guccione (8-Austr.) 6:2, 7:6 (7:3).
Junioři: čtyřhra - finále:
Mergea, Tecau (1-Rum.) - Feeney, Guccione (Austr.) 7:6 (7:4), 7:5.
Juniorky: čtyřhra - finále:
Klejbanová, Mirzaová (Rus./Ind.) - Böhmová, Krajicková (ČR/Niz.) 2:6, 6:3, 6:2.
Juniorky: dvouhra - finále:
Flipkensová (Belg.) - Čakvetadzeová (Rus.) 6:4, 3:6, 6:3.

Reklama