Hlavní obsah

Ka. Plíšková - Azarenková 6:7, 6:2, 6:2Výborně! Plíšková slaví v Římě životní úspěch. Vyčerpaná Vondroušová po boji padla

mm, panSport.cz
Aktualizováno

Karolína Plíšková na římské antuce válí. Po čtvrteční třísetové bitvě s Keninovou zvládla další těžký zápas proti bývalé světové jedničce a dvojnásobné grandslamové šampionce Viktorii Azarenkové, kterou porazila ve třech setech 6:7, 6:2 a 6:2 a v italské metropoli tak slaví životní úspěch. V boji o finále se utká s Řekyní Sakkariovou, která porazila Mladenovicovou po setech 5:7, 6:3, 6:0. S turnajem se naopak loučí Markéta Vondroušová, která podlehla Britce Kontaové po setech 3:6, 6:3 a 1:6.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tenistka Karolína Plíšková postoupila na turnaji v Římě do semifináleVideo: sntv

 
Článek

Karolína Plíšková měla výborný vstup do utkání, když za 20 minut vedla nad Azarenkovou už 4:1. Česká tenistka se v úvodu zápasu mohla spolehnout na první servis, její soupeřka se trápila při hře od základní čáry, kdy na své poměry produkovala řadu nevynucených chyb.

Za stavu 4:2 však poprvé přišla o svůj servis i lounská rodačka. Devětadvacetiletá Běloruska se snažila diktovat tempo hry, byla agresivnější hráčkou, často však dobře rozehrané výměny zakončovala nevynucenou chybou, což ji stálo další prohrané podání a stav 5:3 pro světovou čtyřku.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Karolína Plíšková na podání

Ani třetí game v řadě na podání však výhodu nepřinesl. Plíšková přišla o jistotu na podání, v gamu udělala dvě dvojchyby a hru prakticky soupeřce darovala. Ve zbytku setu si již obě hráčky servis udržely, a o osudu první sady tak rozhodovala zkrácená hra.

V té si nadále držela herní převahu Běloruska, Plíšková se snažila využívat někdy až příliš zbrklé hry Azarenkové. Přesto první set připadl po 66 minutách dvojnásobné grandslamové vítězce, která se tak ujala vedení 1:0 na sety.

Foto: Stringer, Reuters

Karolína Plíšková měla důvod k úsměvům

Výborný vstup do druhého setu

Plíškové vyšel výborně i vstup do druhé sady, kdy prorazila hned první servis soupeřky a ujala se vedení 2:0. Prakticky v každém dalším gamu si hráčka na returnu vypracovala aspoň jednu brejkovou příležitost, proměnit se jí však podařilo až za stavu 4:2 české tenistce, která se tak ujala vedení 5:2.

Azarenková zkoušela tradiční agresivní hru od základní čáry prokládat přechody na síť, ani to jí však druhou sadu zachránit nepomohlo. Plíšková vyhrála za 45 minut 6:2 a vyrovnala stav utkání na 1:1.

Foto: Stringer, Reuters

Victoria Azarenková na svou soupeřku nestačila

Třetí set patřil Plíškové

Důležitý moment v rozhodující části přišel za stavu 1:1, kdy Azarenková poprvé v třetí sadě přišla o servis a poslala Plíškovou do vedení 2:1. Když Běloruska přišla podruhé o podání za stavu 4:2, bylo o osudu utkání rozhodnuto.

Lounská rodačka v této fázi utkání byla jistější hráčkou, Azarenková situaci své soupeřce ulehčovala řadou jednoduchých chyb a po 2 hodinách a 28 minutách utkání ztratila po setech 7:6, 2:6, 2:6.

"Za posledních pár let jsem sehrála spoustu třísetových duelů. Nepanikařím, když prohraju první nebo druhý set. Pořád bojuju. Do třetího setu jdu s klidem, protože vím, že jsem jich spoustu vyhrála," řekla Plíšková. "Co se týče fyzičky, cítím se skvěle. Příště to ale stejně radši zkusím zvládnout ve dvou," dodala s úsměvem.

Plíšková se v semifinále utká s Marií Sakkariovou, které ve třech setech vyřadila Francouzku Kristinu Mladenovicovou.

Unavená Vondroušová po boji padla

Čtyři hodiny a 25 minut, šest odehraných setů. Takovou porci musela Markéta Vondroušová odehrát ve čtvrtek v Římě a v úvodu utkání proti Britce Johanně Kontaové to bylo znát. Soupeřka české hráčky také absolvovala včera dva zápasy, během kterých strávila na kurtu o čtyřicet minut méně času a v úvodu utkání měla více sil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Markéta Vondroušová se na antukovém turnaji v Římě do semifinále neprobojovalaVideo: sntv

Jako první o servis přišla sokolovská rodačka za stavu 1:1. Devatenáctiletá Češka působila oproti své soupeřce unaveným dojmem, dopouštěla se nevynucených chyb a trápila se především na servisu. V pohodě hrající Britka byla na returnu podruhé úspěšná za stavu 5:3 a sadu za 40 minut ovládla 6:3.

Kontaová byla v úvodní sadě agresivnější tenistkou, svoji soupeřku přehrávala ve výměnách od základní čáry i na servisu, kde Vondroušová měla úspěšnost prvního podání pouhých 50 procent, Britka pak 74.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Johanna Kontaová se probila do semifinále turnaje v Římě

Druhý set ovládla Češka

Ve druhém setu se Vondroušová dostala do hry a se soupeřkou srovnala krok. Naději české hráčce přinesla pátá hra druhé sady, kdy poprvé v zápase vzala Kontaové servis, vzápětí si udržela vlastní podání a šla do vedení 4:2.

A Vondroušová už vedení nepustila. Výrazně zpřesnila hru, získávala převahu od základní čáry a za stavu 5:3 podruhé v zápase vzala Britce servis a vyrovnala stav utkání na 1:1.

V rozhodující sadě vládla Britka

Jako první měla možnost za stavu 1:0 prolomit soupeřčin servis Vondroušová, ale Kontaová i díky velkému štěstí nebezpečí zažehnala. V následujícím gamu naopak svou rivalku brejkla a šla do vedení 2:1. Ani další podání si levoruká česká naděje nepodržela a prohrávala už 2:4.

Kontaová už si pohodlný náskok vzít nenechala, sadu vyhrála 6:1 a za 1 hodinu a 55 minut mohla slavit postup do semifinále. V něm se utká s Nizozemkou Kiki Bertensovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová musela v Římě vzdát osmifinálový zápas s Řekyní Marií Sakkariovou.Video: sntv

Světová jednička odstoupila, Nadal nezaváhal

Japonka Naomi Ósakaová, která zůstane i po podniku v Římě světovou jedničkou, z turnaje kvůli zranění ruky odstoupila. Do semifinále tak bez boje postoupila Nizozemka Kiki Bertensová.

Další krok na cestě za devátým římským triumfem udělal Španěl Rafael Nadal. Obhájce loňského titulu porazil ve čtvrtfinále krajana Fernanda Verdasca 6:4, 6:0 a i ve třetím zápase na turnaji nadělil protivníkovi "kanára", což se mu podařilo poprvé v životě.

V semifinále ho čeká Stefanos Tsitsipas, mezi nejlepší čtveřici se nečekaně dostal i Argentinec Diego Schwartzman.

ŘÍM (antuka, ženy - dotace 3 452 538 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Karolína Plíšková (4-ČR) - Azarenková (Běl.) 6:7 (5:7), 6:2, 6:2
Vondroušová (ČR) - Kontaová (Brit.) 3:6, 6:3,1:6
Bertensová (6-Niz.) - Ósakaová (1-Jap.) bez boje
Sakkariová (Řec.) - Mladenovicová (Fr.) 5:7, 6:3, 6:0
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Aojamaová, Marozavová (Jap./Běl.) 6:4, 7:5
Azarenková, Bartyová (Běl./Austr.) - Strýcová, Sie Šu-wej (5-ČR/Tchaj.) 6:4, 6:3
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (2-Šp.) - Verdasco (Šp.) 6:4, 6:0
Tsitsipas (8-Řec.) - Federer (3-Švýc.) bez boje
Schwartzman (Arg.) - Nišikori (6-Jap.) 6:4, 6:2

Reklama

Související témata: