Hlavní obsah

Hernych prohrál v Las Vegas třísetový boj o semifinále

LAS VEGAS

Český tenista Jan Hernych neuspěl v boji o postup do semifinále turnaje v Las Vegas. Sedmadvacetiletý hráč podlehl v pátek čtvrtému nasazenému Rakušanovi Jürgenu Melzerovi za hodinu a tři čtvrtě po setech 3:6, 6:3 a 3:6.

Článek

Melzer se v dalším utkání střetne s Rusem Jevgenijem Koroljovem, jenž si po zmatečném jednání funkcionářů ATP nakonec zahrál ve čtvrtfinále a porazil devatenáctiletého Američana Sama Querreyho. Druhou semifinálovou dvojici utvořili turnajová dvojka Australan Lleyton Hewitt a třetí nasazený Rus Marat Safin.

Koroljov se vrátil do hry přesto, že šéf ATP Etienne de Villiers původně v rozporu s pravidly přisoudil postup ze skupiny domácímu Jamesi Blakeovi. Američan po úvodní porážce s ruským tenistou zvítězil nad Juanem Martinem Del Potrem z Argentiny, jenž utkání vzdal za stavu 1:6 a 1:3. Domácí favorit potřeboval k postupu vyhrát se ztrátou maximálně pěti gamů, což se mu povedlo, ale pravidla skupinového systému ATP hovoří o tom, že výhra dosažená díky odstoupení soupeře neplatí.

Šéf ATP proto rozhodl o úpravě regulí, po pár hodinách však svůj kontroverzní verdikt změnil. Koroljov smířený s vyřazením mezitím usnul na hotelovém pokoji, když ho vzbudil telefonát jeho agenta, který mu řekl, že pokračuje. "Každý dělá chyby, ale nebylo to fér ke mně ani k Jamesovi. V zápase jsem se pak soustředil na každý míč a bojoval, aby si neřekli, že se rozhodli špatně," prohlásil ruský hráč.

Moya bude hrát v Acapulku o dvacátý turnajový titul

V souboji bývalých světových jedniček v semifinále tenisového turnaje v Acapulku zvítězil Španěl Carlos Moya. Zkušený tenista ve třech setech zdolal krajana Juana Carlose Ferrera, který v soutěži plnil roli nejvýše nasazeného hráče.

V sobotním finále bude třicetiletý rodák z Mallorky usilovat o jubilejní dvacátý titul z okruhu ATP proti turnajové čtyřce Juanu Ignaciu Chelovi. Ten postoupil z argentinského duelu s druhým nasazeným Agustínem Callerim, jenž sahal v pátečním utkání po vítězství, než musel za stavu 6:4 a 5:5 odstoupil kvůli zranění stehna.

Moya může v Acapulku vyhrát už potřetí, předchozí tituly v mexickém letovisku získal v letech 2002 a 2004.

O titul ve čtyřhře si zahrají Lukáš Dlouhý a Pavel Vízner. První nasazený pár vyřadil v semifinále Davida Škocha s Australanem Jordanem Kerrem. Ve finále nastoupí proti českým tenistům Ital Potito Starace a Argentinec Martin Vassallo Arguello.

Federer proměnil páté finále v Dubaji ve čtvrtý titul

Švýcarský tenista Roger Federer v sobotu proměnil pátou finálovou účast na turnaji v Dubaji ve čtvrtý titul. Ve finále porazil Rusa Jevgenije Južného 6:4 a 6:3. Světová jednička si navíc prodloužila sérii neporazitelnosti na 41 utkání a získala sedmý titul za sebou.

Federer vyhrál turnaj ve Spojených arabských emirátech v letech 2003-2005, loni nestačil ve finále na Rafaela Nadala.

Ve finále čtyřhry nestačil Radek Štěpánek, vítěz deblového turnaje z roku 2005, spolu s Indem Mahešem Bhúpathím na francouzsko-srbskou dvojici Fabrice Santoro, Nenad Zimonjič. Třetí nasazený pár si titul a prémii 89.500 dolarů vybojoval po výhře 7:5, 6:7 a 10:7.

Heninová triumfovala na turnaji v Dauhá

Belgičanka Justine Heninová v sobotu vyhrála tenisový turnaj v Dauhá. Ve finále si poradila se Světlanou Kuzněcovovou z Ruska ve dvou setech 6:4 a 6:2.

Světová dvojka potvrdila v Kataru pozici nejvýše nasazené hráčky a po triumfu v Dubaji před necelými dvěma týdny si připsala druhý letošní titul. Za vítězství si připsala na konto prémii 222 000 dolarů.

Turnajová dvojka Kuzněcovová naopak znovu prokázala, že jí styl belgické tenistky vůbec nesedí - v 15 vzájemných utkáních ji dokázala porazit jen jednou.

LAS VEGAS
Dvouhra - čtvrtfinále:
Melzer (4-Rak.) - Hernych (ČR) 6:3, 3:6, 6:3, Hewitt (2-Austr.) - Lopez (Šp.) 6:3, 6:2, Safin (3-Rus.) - Verdasco (5-Šp.) 6:1, 6:4, Koroljov (Rus.) - Querrey (USA) 6:4, 6:4.
Semifinálové dvojice:
Koroljov - Melzer, Safin - Hewitt.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Delgado, Kuerten (Par./Braz.) - Čermák, Levinský (4-ČR) 6:2, 6:2.
ACAPULCO
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Chela (4-Arg.) - Calleri (2-Arg.) 4:6, 5:5 skreč, Moya (8-Šp.) - Ferrero (1-Šp.) 2:6, 6:2, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Dlouhý, Vízner (1-ČR) - Kerr, Škoch (Austr./ČR) 3:6, 6:2, 10:7.
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Pennettaová (5-It.) - Erraniová (It.) 6:2, 6:4, Loitová (Fr.) - Schruffová (Něm.) 0:6, 6:2, 6:1.
Čtyřhra - semifinále:
Dominguezová-Linová, Parraová-Santonjaová (Šp.) - Birnerová, Záhlavová-Strýcová (ČR) 3:6, 6:4, 10:6.
DUBAJ:
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Južnyj (Rus.) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Santoro, Zimonjič (3-Fr./Srb.) - Štěpánek, Bhúpathí (ČR/Ind.) 7:5, 6:7 (3:7), 10:7.
DAUHÁ:
Dvouhra - finále:
Heninová (1-Belg.) - Kuzněcovová (2-Rus.) 6:4, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Hingisová, Kirilenková (Švýc./Rus.) - Uhlířová, Szavayová (ČR/Maď.) 6:1, 6:1.

Reklama