Hlavní obsah

Ka. Plíšková - Brengleová 6:2, 6:3Plíšková i Vondroušová začaly French Open vítězně! Veselý vypadl

Aktualizováno

Grandslamové Roland Garros začíná a hned v úvodní den byli v akci tři zástupci českého tenisu. Favorizovaná Karolína Plíšková v úvodním kole nezaváhala, na centrálním kurtu porazila Američanku Madison Brengleovou 6:2, 6:3. Vítězný start už má za sebou také Markéta Vondroušová, která porazila v úvodním kole Číňanku Wang Ja-fan 6:4 a 6:3. Boj o postup naopak nezvládl Jiří Veselý. Po porážce od Argentince Leonadra Mayera 6:7, 3:6 a 0:6 v Paříži skončil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Plíšková - Brengleová na Roland Garros.Video: sntv

 
Článek

Vítězka turnaje v Římě Plíšková s Brengleovou prohrávala 0:2, ale na rozdíl od druhého kola na lednovém Australian Open úvodní set neztratila. Získala totiž šest her za sebou a ujala se vedení. Poměrně jednoznačný průběh měla i druhá sada, jen její závěr si česká favoritka zkomplikovala. Za stavu 5:2 měla při svém podání mečbol, ale udělala dvojchybu a pak po několika těsných autech o servis přišla.

Vzápětí ale sebrala Američance čistou hrou servis a za hodinu se radovala ze šestého vítězství za sebou. "První kola jsou vždycky ošidná. Nevíte, jak se budete cítit, jak budete hrát. Měla jsem tady pár dní tréninku. Cítila jsem se dobře, ne dokonale, ale dobře. Bylo to dneska solidní," komentovala Plíšková svůj výkon.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Karolína Plíšková si rovná míčky před podáním v prvním kole French Open.

Ve druhém kole ji čeká devětadvacetiletá Slovenka Kristina Kučová, která po úspěšné kvalifikaci porazila i Rusku Světlanu Kuzněcovovou.

Devatenáctileté Vondroušové se od začátku zápasu s Wang Ja-fan dařilo spíše na returnu. Dostala se do vedení 4:2, i když dvakrát ztratila servis. Úvodní sadu dotáhla k výhře 6:4 a utkání měla i nadále pod kontrolou.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Markéta Vondroušová v úvodním kole Roland Garros.

Ve druhém setu přišla drobná zápletka. Vondroušová při podání Číňanky nevyužila vedení 40:0, aby odskočila na 5:2, a vzápětí na servisu odvracela postupně tři brejkboly na 4:4. Srovnání skóre ale nepřipustila a v devátém gamu při soupeřčině podání využila hned první mečbol. Pomohla jí k tomu páska, od které se míček odrazil sice vysoko, ale těsně za síť. Wang Ja-fan už ho nedokázala vrátit na druhou stranu.

"Jsem ráda, že jsem to zvládla, navíc ve dvou (setech). Byla taky už vysoko, není to žádná nová hráčka na okruhu, je zvyklá hrát velké turnaje. Tím, že jsem v pozici, že bych takové zápasy měla vyhrávat, je to těžší, ale snažila jsem se na to nemyslet a hrát svoji hru," řekla českým novinářům.

Vondroušová, která si letošní bilanci vylepšila na 23 vítězství proti šesti porážkám, při předchozích dvou startech v Paříži nepřekročila druhé kolo. O premiérový postup do třetího kola se pokusí proti osmnáctileté Rusce Anastasii Potapovové, která dnes vyřadila bývalou světovou jedničku Angelique Kerberovou z Německa. V únoru ji Vondroušová smetla v semifinále turnaje v Budapešti 6:0 a 6:2, ale tehdy se hrálo na tvrdém povrchu v hale.

Veselý se v Paříži marně snažil prolomit letošní nezdary. První set duelu s Mayerem sice otočil z 1:3 na 5:3, ale nakonec ho ztratil v tie-breaku. Hned na úvod druhé sady si prohrál servis, i když vedl už 40:0, a zápas se definitivně otočil na stranu favorizovaného Jihoameričana. Ten vyhrál druhý set 6:3 a ve třetí sadě nadělil českému tenistovi "kanára".

Veselý stejně jako loni vypadl v Paříži v prvním kole a v mužské dvouhře zůstal jediným českým zástupcem Lukáš Rosol, který se do hlavní soutěže dostal jako lucky loser.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner