Hlavní obsah

Navrátilová otevře tenisovou akademii, prvním žákem bude Topolánek

PRAHA

Martina Navrátilová chystá po více než třiceti letech návrat do České republiky. Alespoň co se týče jejích aktivit. Legendární hráčka, jejíž konto zdobí jen těžko uvěřitelných devětapadesát grandslamových titulů, otevře v Česku akademii, v níž se chce věnovat nadějím našeho tenisu.

Článek

Zřejmě nejúspěšnější světová tenistka všech dob chce ve své škole vyučovat stylově bohatý tenis, který sama vyznávala. „Americké akademie neučí dobře, převažuje agresivní pojetí hry. Já chci učit pestřejší tenis, jaký hraje Martina Hingisová, Justine Heninová nebo Roger Federer. A který jsem koneckonců hrála i já sama,“ líčila Navrátilová při pátečním setkání s novináři.

Kde by měla akademie stát zatím není jasné. „Bylo by dobré najít již hotový areál, aby se nemuselo stavět,“ má ujasněno Navrátilová, která pro úspěšné rozjetí celého projektu spojila své síly s agenturou Sport Invest, která zastupuje např. brankáře Petra Čecha, desetibojaře Romana Šebrleho, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou nebo jachtařku Lenku Šmídovou. „Chceme spojit Martininy úspěchy a tenisové umění s našimi marketingovými schopnostmi a možnostmi,“ vysvětlil šéf agentury Pavel Zíka.

Továrnu ve stylu Boletieriho nechce

Slovní spojení tenisová akademie automaticky evokuje vyhlášenou sportovní továrnu Nicka Boletieriho na Floridě, Navrátilová každopádně zůstává ve svých plánech při zemi. „Akademie á la Boletieri? Chtěla bych něco podobného, ale menšího,“ odpověděla se smíchem na dotaz z řady novinářů. „Nechtěla bych jít jeho směrem. Nechci, abychom byli pouhá továrna. Při výchově mladých talentů nelze hledět jen na herní schopnosti, ale také na charakter,“ doplnila.

Současně nechce, aby škola nesla pouze její jméno. „Hlavní bude vysvětlit trenérům, aby učili ten správný tenis. I já bych tu ale chtěla být častěji, především na jaře a v létě. Neměl by to být problém. Vzhledem k tomu, že má maminka už nemůže cestovat, jsem v Česku za poslední půlrok asi pošesté,“ vysvětlila Navrátilová, která se s aktivní tenisovou dráhou rozloučila teprve loni na podzim, měsíc před padesátými narozeninami.

Ačkoliv konkrétní podoba projektu ještě není dotažená, dostane se první svěřenec do rukou Navrátilové už tuto neděli. Dvacetinásobná vítězka Wimbledonu, která žije od roku 1975 ve Spojených státech, vyzkouší tenisové umění premiéra Topolánka.

Reklama