Hlavní obsah

Tenisty roku jsou potřetí Federer a premiérově Mauresmová

MIAMI

Švýcar Roger Federer obdržel od tenisové asociace ATP rekordní čtyři výroční ceny. Třetí rok za sebou byl vyhlášen nejlepším hráčem sezony, navíc vyhrál u samotných hráčů i hlasování fanoušků a byl oceněn také za charitativní činnost. Hráčkou roku podle Ženské organizace WTA je poprvé Francouzka Amélie Mauresmová.

Článek

Pětadvacetiletý Federer, vítěz loňských 12 turnajů včetně tří grandslamů a nejdéle souvisle panující světová jednička v historii, převzal ceny v pondělí během turnaje série Masters v Miami. Nejlepší ženy byly korunovány již v pátek, Mauresmová se slavnosti kvůli nedávné operaci slepého střeva nezúčastnila.

Spolu s Federerem byli oceněni američtí bratři Mike a Bob Bryanovi jako nejlepší deblová dvojice a také talentovaní Novak Djokovič a Benjamin Becker. Srbský tenista Djokovič byl vyhlášen hráčem s největším výkonnostním růstem a Becker nováčkem roku. Nejvydařenější návrat na kurty se podařil podle ATP Američanovi Mardymu Fishovi, jenž má za sebou dvě operace zápěstí.

Sedmadvacetiletá Mauresmová vyhrála anketu poprvé v kariéře, v níž dlouho čekala na první grandslamový titul. Dočkala se až loni v lednu na Australian Open, pak jí patřil i Wimbledon. Čtyřiatřicet týdnů bez přerušení také vedla světový žebříček. Nejlepšími deblistkami jsou znovu Lisa Raymondová se Samanthou Stosurovou, vítězky deseti turnajů v uplynulém roce.

Dílčí ceny dostaly Belgičanka Kim Clijstersová za své vystupování a charitativní přínos, Švýcarka Martina Hingisová za comeback roku, Jelena Jankovičová ze Srbska coby "skokan" roku a nováček Polka Agnieszka Radwaňská.

Reklama