Hlavní obsah

Otec a trenér Vaidišové se stal nehrajícím kapitánem Fed Cupu

PRAHA

Trenér a nevlastní otec nejlepší české tenistky Nicole Vaidišové Aleš Kodat byl v úterý oficiálně představen jako nový nehrající kapitán fedcupového týmu. Ve funkci nahradil Tomáše Peteru, který v únoru odstoupil kvůli práci na přípravách olympijské kandidatury Prahy. Čtyřicetiletý Kodat dostal nabídku bezprostředně po daviscupovém zápase s USA, kde Petera oznámil svou rezignaci.

Článek

Vzal si týden na rozmyšlenou a nakonec se dohodl na roční smlouvě s opcí. Výrazně k tomu přispěl i souhlas jeho nevlastní dcery. "Nikdy bych to nepřijal, aniž bych to s Nicole konzultoval. Ona řekla, že by to přivítala. Budu se snažit, aby mě to nijak neomezovalo směrem k individuálnímu přístupu k Nicole," řekl novinářům ve zprostředkovaném telefonickém rozhovoru ze Spojených států.

Pro šéfa českého tenisu Iva Kaderku byl Kodat od začátku jasným kandidátem na uvolněný post. "Mám ho v hledáčku už od doby, kdy bylo Nicole třináct a půl a vyhrála s týmem mistrovství Evropy juniorek. Líbil se mi jeho přístup. Zná dokonale nejen ji, ale i další hráčky a všechny naše soupeřky," prohlásil předseda svazu.

Daviscupovým kapitánem je kouč Berdycha

Oba české týmy v elitních tenisových soutěžích nyní vedou trenéři domácích jedniček. Daviscupovým kapitánem je kouč Tomáše Berdycha Jaroslav Navrátil.

Kodat poprvé povede tým o víkendu 21. a 22. dubna v zápase Světové skupiny II proti Slovensku, jehož hlavní hvězdou bude vítězka nedávného turnaje v Indian Wells Daniela Hantuchová. Lepší tým z tohoto duelu, který se uskuteční na otevřeném antukovém dvorci v bratislavském Národním tenisovém centru, postoupí do baráže o účast mezi elitou.

Kodat už má jasno o širší nominaci, v níž semifinalistku Australian Open Vaidišovou a čtvrtfinalistku úvodního grandslamu sezóny Lucii Šafářovou doplňují Eva Birnerová, Iveta Benešová, Květa Peschkeová a Barbora Záhlavová-Strýcová. Zúžení na konečnou čtveřici přijde po turnaji v Miami.

Slovenský tým je velmi silný

Na Slovensku Kodat očekává velmi vyrovnaný duel. "Slovenský tým v čele s Hantuchovou je velmi silný. Daniela je navíc ve skvělé formě," uvedl. Vzápětí naznačil, kudy by mohla vést cesta. "Obě naše hráčky budou favoritkami v zápase s jejich dvojkou, ať už to bude kdokoliv," řekl a vzápětí připomněl sílu slovenské čtyřhry postavené na deblové specialistce Janette Husárové.

Jeho slovenský kolega Mojmír Mihal může mít s hledáním druhé hráčky pro dvouhry problémy. Podle slovenských médií už nemůže počítat s Jarmilou Gajdošovou a až po turnaji v Miami se definitivně rozhodne Martina Suchá. Jinou hráčku v první stovce žebříčku WTA Slováci nemají.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články