Hlavní obsah

Švýcarský soud nařídil CAS přezkoumat Caňasův dopingový případ

Švýcarský federální tribunál nařídil Mezinárodní sportovní arbitráži CAS znovu otevřít případ argentinského tenisty Guillerma Caňase. Sportovní soud před rokem zkrátil dvouletý Caňasův trest za doping na 15 měsíců a někdejší osmý hráč světového žebříčku se poté úspěšně vrátil na kurty.

Článek

Federální tribunál, tedy švýcarský nejvyšší soud, má právo zvrátit rozhodnutí CAS, neboť arbitráž má sídlo v Lausanne. "Nyní počkáme, až se dozvíme od tribunálu důvody, neboť je zatím neznáme. Poté je prostudujeme a rozhodneme, co budeme v dalších týdnech dělat," řekl agentuře Reuters Matthieu Reeb, generální sekretář CAS.

Podle Reuters je nynější krok federálního tribunálu prvním úspěšným odvoláním proti rozhodnutí arbitráže za 23 let její existence. Podle Reeba se zatím nedá odhadnout, k jakému závěru nové zkoumání Caňasova případu povede. "Můžeme potvrdit původní sankci, redukovat ji anebo uznat, že se sportovec neprovinil proti dopingovým pravidlům," dodal.

Profesionální tenisová asociace ATP původně potrestala Caňase dvouletým zákazem startu poté, co byl 21. února 2005 v Acapulku pozitivně testován na diuretikum hydrochlorothiazid. Caňas postavil svou obhajobu na tom, že zakázanou látku obsahoval lék, který mu předepsal oficiální turnajový lékař. Proto také Argentinci CAS snížila trest o devět měsíců, i když Caňase nezbavila viny, protože si měl zkontrolovat, jaký lék přijímá.

Trest vypršel Caňasovi loni v létě, nicméně až v nové sezoně vtrhnul znovu naplno do tenisového kolotoče. Na začátku roku byl ještě v žebříčku na 143. místě, nyní je už devětadvacátý. I díky tomu, že na turnajích v Indian Wells a Miami porazil dvakrát světovou jedničku Rogera Federera.

Reklama