Hlavní obsah

Němci, Švédové i Američané jsou v semifinále Davis Cupu

PRAHA

Němečtí, švédští a američtí tenisté si už v sobotní čtyřhře zajistili postup do semifinále Davisova poháru. Němci v prestižní soutěži mužských družstev získali třetí bod v Belgii, Seveřané využili domácího prostředí k postupu přes loňské finalisty z Argentiny, stejně tak Američané proti Španělsku.

Článek

Třetí bod Němců získali v Ostende Michael Kohlmann a Alexander Waske. Bratři Olivier a Christoph Rochusové drželi belgické naděje jen v prvním setu, v němž zvítězili 6:4. Pak dění na kurtu ovládli favorizovaní Němci a další sady vyhráli 6:2, 6:3 a 6:1. Nedělní dvouhry už nemohou nic změnit na jejich postupu do zářijového semifinále, v němž narazí na vítěze moskevského duelu mezi Ruskem a Francií.

Argentincům v Göteborgu nepomohlo ani nasazení Guillerma Caňase, který kvůli problémům se stehenním svalem nehrál páteční dvouhru. Tentokrát se postavil na kurt po boku týmové jedničky Davida Nalbandiana, za domácí nastoupili deblový specialista Jonas Björkman a páteční Nalbandianův přemožitel Thomas Johansson.

Argentinci vyhráli první set za 41 minut 6:4, ale pak už si nevypracovali ani jeden brejkbol a nakonec za necelé tři hodiny podlehli 1:3 na sety. Svěřenci nehrajícího kapitána Matse Wilandera tak získali rozhodující třetí bod a o postup do finále s Američany.

Rusové mají proti Francii blíže k postupu 

Tým USA vybojoval v Severní Karolíně potřebný třetí bod díky favorizovaným bratřím Bobovi a Mikovi Bryanovým, kteří porazili španělskou dvojici Feliciano López, Fernando Verdasco 3:1 na sety. Postupu se přiblížili také obhájci trofeje Rusové. V Moskvě vyhráli čtyřhru a v zápase s Francií získali druhý bod. Igor Andrejev a Nikolaj Davyděnko stejně jako v pátek Michail Južnyj udolali soupeře v pátém setu, tentokrát se hrálo bezmála tři a půl hodiny.

Hostující Sébastien Grosjean a Michael Llodra vyhráli úvodní set a po dvou prohraných sadách si vítězstvím ve čtvrté vynutili pokračování zápasu. Klíčový okamžik pátého setu přišel v jeho osmé hře, kdy se domácím podařilo získat podání soupeře. Při vlastním servisu pak už Andrejev s Davyděnkem dotáhli snažení do úspěšného konce a rozhodující sadu vyhráli 6:3. V neděli tak Rusům k postupu stačí jedno vítězství ze dvou zápasů.

DAVIS CUP, čtvrtfinále:
Belgie - Německo 0:3
O. Rochus, Ch. Rochus - Kohlmann, Waske 6:4, 2:6, 3:6, 1:6.
Švédsko - Argentina 3:0
Björkmann, T. Johansson - Nalbadian, Caňas 4:6, 7:6 (7:4), 6:2, 6:3.
Rusko - Francie 2:1
Andrejev, Davyděnko - Grosjean, Llodra 3:6, 7:5, 6:3, 3:6, 6:3.

Reklama