Hlavní obsah

Kodat před Slovenskem: Jsme jen mírní favorité

PRAHA

Poprvé během víkendu povede Aleš Kodat svoji dceru a elitní tenistku Nicole Vaidišovou coby trenér reprezentačního výběru. V pátek a v sobotu se totiž premiérově představí v roli kapitána českého tenisového družstva ve Fed cupu v rámci 1. kola Světové skupiny II na Slovensku.

Foto: PRÁVO

Nicole Vaidišová na tiskové konferenci se svým nevlastním otcem a kapitánem českého fedcupového týmu Alešem Kodatem.

Článek

„Vlastně jen jednou jsem byl s Nicole celý zápas na lavičce. To hrála ještě mezi mladšími žákyněmi,“ vzpomíná Kodat. A jak tehdejší zápas dopadl? „Nicole prohrála,“ směje se nový šéf českého fedcupového týmu, který včera odcestoval do Bratislavy.

Právě se svojí nevlastní dcerou možnost vést český tým probíral. „Byl jsem z té nabídky překvapený. Vzal jsem si týden na rozmyšlenou. Souhlasil jsem až tehdy, když Nicole řekla, že mou přítomnost uvítá. Bál jsem se, abych ji z pozice kapitána nějak neomezoval,“ vypráví Kodat před svou premiérou. „Vždy ji totiž uvidím kritičtějším pohledem než ostatní hráčky. Ale uvědomuji si, že se nesmím nechat strhnout, abych ji negativně neovlivnil.“

Kodat do týmu vybral kromě Vaidišové ještě Šafářovou, Benešovou a Záhlavovou-Strýcovou. Podle nehrajícího kapitána by se na připraveném antukovém kurtu měly objevit v zápasech všechny. „S Nicole a Lucií počítám na dvouhry. Iveta Benešová s Bárou Strýcovou v posledních týdnech ve čtyřhře dosáhly dobrých výsledků, takže počítám s jejich nasazením,“ prohlásil Kodat.

Kodata těší vzestup Šafářové 

Současně upozornil, že v posledních letech se vystoupení v deblu českým ženám příliš nevedlo. „Ještě máme čtyři dny, abychom si vyzkoušeli nejrůznější varianty,“ naznačil, že v případě potřeby může dojít i ke změně obsazení dvojice do čtyřhry.

Jím nominovaným hráčkám se pravděpodobně postaví Hantuchová a Cibulková, prvně jmenovanou pak do čtyřhry doplní Husárová.

„Nemohu tvrdit, že jsme favorité. Jestli ano, tak jen velmi mírní. Ten zápas ovlivní třeba stav antuky, mohou přijít zdravotní problémy nebo nečekané tahy kapitána Slovenska,“ nechtěl Kodat předbíhat.

Hlavní síla jeho výběru by měla spočívat ve dvouhrách. Vaidišová ve třech vzájemných zápasech slovenskou jedničku Hantuchovou porazila. „Bylo to vždy po dobrých výkonech,“ řekl Kodat. Cesta k triumfu by měla vést hlavně přes slovenskou dvojku Cibulkovou. „Sledoval jsem ji na posledních turnajích a mám dobrou představu. Věřím, že na ni najdeme zbraň,“ usmál se Kodat.

Těší ho, že má k dispozici dvě elitní singlové hráčky. „Jak Nicole Vaidišová, tak Lucie Šafářová mohou porážet hráčky z top desítky. Výkonnostně na to rozhodně mají,“ tvrdil Kodat a z pozice fedcupového kapitána ho těší vzestup Šafářové. „Byla vždy velmi dobrá. Teď se dala do pořádku fyzicky a má na to být vysoko. Pro český tým bude rozhodně oporou.“

Reklama