Hlavní obsah

Vaidišová vybojovala po velkém trápení druhý bod

BRATISLAVA

České tenistky vedou po prvním dnu fedcupového utkání Světové skupiny II nad Slovenskem 2:0 na zápasy. Lucie Šafářová dokázala v sobotu porazit za 2 hodiny a 36 minut slovenskou jedničku Danielu Hantuchovou, druhý bod přidala Nicole Vaidišová, která dokázala dovést do vítězného konce nečekaně dramatické utkání s Dominikou Cibulkovou.

Článek

Úvod zápasu Hantuchové se Šafářovou byl vyrovnaný. Ani jedna z hráček výrazněji nechybovala a oběma se dařilo zahrávat vítězné míče. První důležité momenty přišly v páté a šesté hře, kdy Šafářová nejprve nevyužila dva brejkboly a vzápětí ztratila vlastní servis. Hantuchová se dostala do vedení 5:2 a zdálo se, že má vývoj sady pod kontrolou. Pak se však několika protesty proti výrokům čárových rozhodčích sama rozhodila a Šafářová to dokázala využít k vyrovnání na 5:5.

Ve dvanácté hře si domácí jednička při podání soupeřky postupně vypracovala tři setboly, ale dvacetileté Češce se tentokrát dařil první servis a s jeho pomocí všechny odvrátila. Rozhodovalo se tak až ve zkrácené hře. Její první míček získala Šafářová v maratonské výměně, v níž se většinou bránila, a to udalo tón celého tie-breaku. Česká tenistka dokázala i z defenzivy zahrát vítězné míče, naopak Hantuchové se nedařil první servis a více chybovala. Šafářová jí povolila jediný míček a první sadu získala pro sebe.

Čtrnáctá hráčka světa se z nešťastné ztráty setu rychle oklepala a hned na úvod další sady, která se kvůli ostrým přechodům slunce a stínu už hrála pod zcela zataženou střechou, získala servis soupeřky. Nakonec se to ukázalo jako rozhodující okamžik této sady, protože Hantuchová si bez problémů podržela podání a druhý set vyhrála 6:4.

Šafářová zvládla vstup do třetího setu 

Do rozhodující sady lépe vstoupila česká tenistka. Hned ve druhé hře získala servis soupeřky a navíc sama podávala účinněji než v předchozím průběhu zápasu. Když k tomu přidala přesné údery za své levačky, mířila k vítězství.

Už v osmé hře si při podání Hantuchové vypracovala tři mečboly, ale Hantuchová si pomohla prvním servisem a všechny odvrátila. Vzápětí se jí navíc dařily vítězné returny, takže cestu Šafářové za triumfem ještě zkomplikovala. Měla dva brejkboly na prodloužení zápasu, ale česká tenistka oba odvrátila a nakonec vítězným úderem po čáře proměnila v pořadí pátý mečbol. Dohrála ve chvíli, kdy její přítel Tomáš Berdych právě v Monte Carlu rozehrával úvodní míče semifinálového duelu se Španělem Rafaelem Nadalem.

Cibulková vyrovnala, pak propadla 

Vaidišová se v duelu se 123. hráčkou světa Cibulkovou na kurtu trápila bezmála dvě a půl hodiny. Rozdíl 115 míst na světovém žebříčku totiž nebyl vůbec znát. Vaidišová sice získala úvodní hru, ale pak v prvním setu kupila chybu za chybou. Celkem třikrát ztratila servis a trpělivě hrající Cibulková vyhrála úvodní set 6:3.

Osmá tenistka světového žebříčku ani ve druhé sadě nepředváděla hru, která ji loni na antuce dovedla až do semifinále grandslamového Roland Garros. Česká favoritka však přece jen o něco zpřesnila údery a ve druhé hře se jí podařil brejk. Při vlastním podání však neoplývala jistotou, většinou musela čelit brejkbolům a v osmém gamu servis ztratila. Domácí tenistka tak vyrovnala na 4:4, ale vzápětí neuspěla při svém podání a Vaidišová si vynutila pokračování zápasu.

Ani třetí sada neměla tak hladký průběh, jaký se před začátkem této dvouhry očekával. Vaidišová do ní vstoupila lépe, když se hned v první hře dostala do brejku. I když se znovu nevyhnula chybám, snažila se hrát trpělivěji a počkat si na šanci zahrát vítězný úder. Cibulková se nevzdávala, v dalším průběhu si držela servis, ale dlouho se při podání soupeřky nedokázala prosadit.

Povedlo se jí to v poslední možné chvíli, v desáté hře, kdy Vaidišová podávala na vítězství v zápase. Cibulková vyrovnala 5:5 a hala vybuchla nadšením. Slovenská tenistka však další game nezvládla a čistou hrou znovu přišla o podání. Na druhý pokus už Vaidišová zápas dopodávala a vyhrála 7:5.

"Byl to vyrovnaný zápas, mohla jsem vyhrát. Dokázala jsem dostat Nicole pod tlak, věřila jsem ve vítězství. Za stavu 5:5 jsem ale hloupě prohrála své podání, a to rozhodlo,“ komentovala Cibulková klíčový okamžik utkání v rozhovoru pro Slovenskou televizi.

Fed Cup - Světová skupina II, 1. kolo
Slovensko - Česko 0:2 po prvním dnu
Hantuchová - Šafářová 6:7 (1:7), 6:4, 3:6
Esa: 11:7. Dvojchyby: 4:5. Využité brejkboly: 2 z 10/2 z 8. Celkem získané míče: 99:105. Čas utkání: 2:37 hod.
Cibulková - Vaidišová 6:3, 4:6, 5:7
Esa: 2:3. Dvojchyby: 2:3. Využité brejkboly: 5 ze 14/5 ze 6. Celkem získané míče: 90:96. Čas utkání: 2:27 hod.
Další výsledky
Dornbirn: Rakousko - Austrálie 2:0 po prvním dnu
Paszeková - Stosurová 6:1, 6:1, Bammerová - Moliková 7:5, 6:4.
Fürth: Německo - Chorvatsko 1:1 po prvním dnu
Klöselová - Kostaničová-Tošičová 3:6, 1:6, Grönefeldová - Lisjaková 3:6, 6:3, 7:5.

Reklama

Související témata: