Hlavní obsah

Tenistky budou hrát fedcupovou baráž ve Španělsku

LONDÝN

České tenistky se v baráži o postup do fedcupové Světové skupiny I utkají se Španělskem. Zápas se uskuteční 14. a 15. července na půdě soupeře. Rozhodl o tom středeční los v Londýně.

Článek

Španělské tenistky mají v elitní stovce světového žebříčku Anabel Medinaovou-Garriguesovou a Lourdes Dominguezovou-Linovou. Obě hrály zápas prvního kola v Rusku, kde Španělky prohrály 0:5.

V elitní třicítce je jen Medinaová, zatímco v českém týmu se v této části žebříčku pohybuje světová osmička Nicole Vaidišová i třicítka Lucie Šafářová. Společně vedly český tým ve víkendovém vítězném zápase na Slovensku.

Nehrající kapitán Aleš Kodat byl s losem poměrně spokojený, jen litoval, že Češky budou hrát počtvrté za sebou venku. "Doma by to bylo samozřejmě lepší, u nich to bude podstatně složitější. To je největší smůla. Doma by byla jasná výhoda, pozvali bychom je na rychlý povrch, tam se bude hrát na antuce," komentoval výsledek londýnského losu.

O antuce není pochyb, myslí si Kodat 

O volbě pomalého povrchu nepochybuje. "Myslím, že ji vyberou téměř na sto procent. Medinaová-Garriguesová sice není klasická antukářka, ale dvojka Dominguezová-Linová je. Navíc oni vědí moc dobře, že na tvrdém povrchu jsou naše holky nejlepší," vysvětlil.

Se španělskou jedničkou Medinaovou-Garriguesovou Vaidišová ještě nikdy nehrála, Šafářová s ní oba vzájemné zápasy prohrála. "Je to hráčka mezi antukou a tvrdým povrchem. Má jednoručný bekhend, je to běhavá hráčka, používá hodně liftů. Viděl jsem ji v Miami a tam se hodně rozčilovala, když se jí nedařilo," charakterizoval Kodat hru aktuálně devětadvacáté tenistky světa.

Navzdory cestě na Pyrenejský poloostrov si nevlastní otec a trenér české jedničky Vaidišové myslí, že boj o postup je reálný. "Kdybychom hráli doma, řekl bych, že jsme jasnými favority. Takhle jsme mírnými favority stejně jako na Slovensku. A bral bych i stejný výsledek," připomněl s úsměvem víkendové vítězství 5:0. Diváci budou znovu fandit soupeřkám. "Tam je prostředí vždycky bouřlivé, bude dobrá atmosféra," poznamenal kapitán.

Češky budou chtít vyrovnat 

Ve Fed Cupu spolu zatím Češky a Španělky hrály jednou. V roce 2000 v Las Vegas vyhrál tým z Pyrenejského poloostrova s Arantxou Sanchezovou-Vicariovou a Conchitou Martinezovou.

V dalších zápasech o účast mezi osmičlennou elitou se utkají Rakušanky s Izraelkami, Belgičanky s Číňankami a Japonsko s Německem.

Soupeře už znají také slovenské tenistky, které budou po porážce 0:5 s českým týmem bojovat o udržení ve Světové skupině II. Tým v čele s Danielou Hantuchovou na domácí půdě přivítá silné Srbsko, které může nasadit světovou sedmičku Jelenu Jankovičovou a patnáctku Anu Ivanovičovou.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík