Hlavní obsah

Volandri nepustil Berdycha do semifinále v Římě

PRAHA

Tomáš Berdych nepřešel přes domácího tenistu Filippa Volandriho do semifinále antukového turnaje Masters v Římě. Jednadvacetiletý Čech v pátek marně vzdoroval přemožiteli světové jedničky Rogera Federera a Volandrimu podlehl za 63 minut hry ve dvou setech 2:6 a 3:6.

Článek

Volandri, 53. hráč žebříčku ATP, se proti světové dvanáctce od začátku dostal do ideálního rytmu a ve třetím gamu poprvé prolomil Berdychův servis. Ze svého podání naopak Ital hodně těžil a po prvním servisu si udržel až do konce téměř stoprocentní úspěšnost. Nevynucených chyb "vyrobil" jen čtrnáct oproti dvaatřiceti českého hráče.

Ten Volandrimu podlehl ve vzájemných duelech po třech výhrách za sebou, jeho přemožitel snížil nepříznivou bilanci na 2:3. I všechny předchozí zápasy odehráli na antuce. "Dnešní vítězství je stejně důležité jako včerejší. Berdych sice není Federer, ale pořád je to excelentní hráč," řekl Volandri televizní stanici Sky.

Na domácím turnaji v Římě postoupil do semifinále jako první Ital po 29 letech. Naposledy to dokázal Adriano Panatta v roce 1978. "Překročilo to všechna má očekávání. Odehrál jsem další perfektní zápas a poměrně snadno vyhrál. Cítím se vskutku báječně," dodal Volandri, jehož soupeřem na cestě do finále bude jeden z Jihoameričanů Fernando Gonzalez, nebo Juan Ignacio Chela.

Spolu s Volandrim může na titul z italské metropole pomýšlet nadále i čtvrtý nasazený Rus Nikolaj Davyděnko, který vyřadil španělského antukáře Tommyho Robreda.

Mauresmová překvapivě vypadla v Berlíně

Francouzská tenistka Amélie Mauresmová nečekaně vypadla v osmifinále turnaje v Berlíně. Nasazená dvojka nestačila na Ukrajinku Julii Vakulenkovou, které podlehla 2:6, 6:1 a 6:2.

Hráčky dnes nastoupily k utkání, které bylo ve čtvrtek odloženo kvůli dešti, za stavu 6:2 a 1:1 pro Mauresmovou. Vakulenková se ale na zápas evidentně vyspala lépe, získala pět gamů po sobě a vyrovnala stav utkání. Ukrajinská tenistka byla k nezastavení i ve druhém setu, ve kterém dvojnásobné vítězce berlínského podniku povolila pouhé dva gamy a postoupila do čtvrtfinále.

Mauresmová se na turnaji představila poprvé po dvouměsíční pauze zaviněné operací slepého střeva.

V dalším duelu si bez problémů zajistila postup do čtvrtfinále světová jednička Belgičanka Justine Heninová, když přehrála Italku Mariu Elen Camerinovou 6:1 a 6:3.

Na obě vítězky dnes kvůli nahuštěnému programu čekají v průběhu odpoledne čtvrtfinálové zápasy, ve kterých Vakulenková nastoupí proti Dinaře Safinové a Heninová proti Jeleně Jankovičové.

ŘÍM
Dvouhra - čtvrtfinále:
Volandri (It.) - Berdych (12-ČR) 6:2, 6:3, Davyděnko (4-Rus.) - Robredo (7-Šp.) 1:6, 6:3, 6:3, Nadal (2-Šp.) - Djokovič (5-Srb.) 6:2, 6:3.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Damm, Paes (3-ČR/Indie) - Pavel, Waske (8-Rum./Něm.) 6:4, 6:3.
BERLÍN
Dvouhra - osmifinále:
Heninová (1-Belg.) - Camerinová (It.) 6:1, 6:3, Vakulenková (Ukr.) - Mauresmová (2-Fr.) 2:6, 6:1, 6:2.
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kuzněcovová (3-Rus.) - Petrovová (7-Rus.) 7:6 (7:5), 6:4, Vakulenková (Ukr.) - Safinová (8-Rus.) 6:3, 5:7, 6:3, Ivanovičová (12-Srb.) - Schnyderová (15-Švýc.) 7:5, 3:6, 6:4.

Reklama

Související témata: