Hlavní obsah

Zakopalová v semifinále na Štvanici prohrála s Bartoliovou

PRAHA

Česká tenistka Klára Zakopalová stejně jako předloni skončila na turnaji ECM Prague Open v semifinále. Na Štvanici v sobotu podlehla nasazené jedničce Marion Bartoliové z Francie 3:6 a 2:6 především kvůli neúčinnému servisu. Zakopalová při svém podání uspěla jen jednou v samotném úvodu zápasu, pak už se prosadit nedokázala. Finále si naopak na pražském mužském challangeru zahraje Jiří Vaněk.

Článek

Bartoliová při returnech stála minimálně metr ve dvorci a díky tomu si okamžitě vytvářela převahu. Zezadu jsme hrály víceméně podobně, ale takhle mě mohla přehrát. Můj servis nepatří k těm nejlepším, takže to od ní byl dobrý taktický tah," řekla novinářům Zakopalová.

Velké problémy při vlastním podání pro ni byly hodně psychicky náročné. "Je to těžké, když víte, že pokud zahrajete nějaký slabší servis, tak to okamžitě zabije. Servis je moje slabina a ona toho dokonale využila," uvedla.

Za stavu 3:4 v úvodním setu z pohledu české tenistky byl zápas na tři čtvrtě hodiny přerušen kvůli dešti a po nucené přestávce měla Zakopalová při podání soupeřky postupně čtyři brejkboly. Ani jeden však nevyužila, Bartoliová vyhrála čtyři hry za sebou, získala první set a ve druhém se dostala do vedení 2:0.

Semifinálovou účast hodnotí Zakopalová pozitivně

Právě nevyužité šance byly podle české tenistky pro vývoj utkání klíčové. "Je natolik zkušená a natolik dobrá, že když takové šance nevyužiju, tak mě pak přejede," poznamenala hráčka, která se musela do hlavní soutěže prokousávat z kvalifikace. Semifinálovou účast proto hodnotila pozitivně. "Byl to super týden, je to doma, turnaj se mi moc líbil. Je škoda, že jsem nezvládla jít dál, ale jsem spokojená."

Na rozdíl od Zakopalové dokázala ve druhé sadě dvakrát udržet servis, což jí vyneslo postup do nedělního finále turnaje s dotací 145 000 dolarů. Zakopalová se nyní bude v Praze připravovat na kvalifikaci grandslamového Roland Garros.

Zranění třísel zabránilo Bělorusce Viktorii Azarenkové v zopakování finálové účasti z turnaje v Estorilu. V semifinále se šestou nasazenou Akiko Morigamiovou z Japonska po ztraceném úvodním setu vedla 3:1 ve druhé sadě, když si nechala bolestivé místo ošetřit.

Zdravotní pauza jí však nepomohla, v přestávkách mezi výměnami vždy jen odkulhala do patřičného kouta dvorce a na každém jejím pohybu byla znát bolest. Ještě se dostala do vedení 5:2 a za stavu 5:3 podávala na vítězství v setu, ale když tuto hru ztratila, marný boj s vlastním tělem vzdala.

Vaněk si vybojoval finále 

Český tenista Jiří Vaněk postoupil do finále mužského challengeru. V sobotním semifinále se sedmým nasazeným Ivanem Navarrem Pastorem ze Španělska vybojoval první set v tie-breaku a druhou sadu vyhrál jednoznačně 6:2.

Finále mužského challengeru bude potřetí za sebou ryze českou záležitostí. Po Jiřím Vaňkovi do něj postoupil také vítěz juniorky na loňském US Open Dušan Lojda, který dostal od pořadatelů divokou kartu. V semifinále vyřadil druhého nasazeného Diega Hartfielda z Argentiny. V rozhodujícím třetím setu Lojda prohrával 2:4, ale pak získal čtyři hry za sebou a ve vyrovnaném desátém gamu si zajistil postup.

Český pár Petra Cetkovská, Andrea Hlaváčková vyhrál ženskou čtyřhru. V dnešním finále porazily 2:0 na sety Číňanky Ťi Čchun-mej a Sun Šeng-nan.

Muži si na štvanickém challengeru rozdělí dotaci rovných 100 000 dolarů.

PRAHA
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Bartoliová (1-Fr.) - Zakopalová (ČR) 6:3, 6:2, Morigamiová (6-Jap.) - Azarenková (Běl.) 6:3, 4:5 skreč.
Čtyřhra - finále:
Cetkovská, Hlaváčková (ČR) - Ťi Čchun-mej, Sun Šeng-nan (Čína) 7:6 (9:7), 6:2.
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Vaněk (ČR) - Navarro Pastor (7-Šp.) 7:6 (7:1), 6:2, Lojda (ČR) - Hartfield (2-Arg.) 6:4, 5:7, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Cibulec, Kerr (4-ČR/Austr.) - Friedl, Škoch (2-ČR) 6:4, 6:2.

Reklama