Hlavní obsah

Sampras se poprvé podíval do Řecka, země svých kořenů

ATÉNY

Během své tenisové kariéry procestoval Pete Sampras nespočet zemí světa, ale turnajový kolotoč ho nikdy nezavál do země jeho kořenů - do Řecka. Vítěz 14 grandslamových turnajů do rodné vlasti své matky Georgie zavítal teprve nyní, když tady v pětatřiceti letech odehraje jeden z veteránských turnajů.

Článek

Matka legendárního tenisty v Řecku žila do svých pětadvaceti let, než se odstěhovala do Kanady a později Spojených států amerických. Nyní se do Řecka podívá i její syn. "Chci si to užít. Je to soukromý, ale také pracovní výlet a nechci pustit ze zřetele ani jedno hledisko. Jsem tady, abych zjistil více o svých kořenech," řekl Sampras agentuře AP. Řeckého původu je také jeho otec Sam, který se narodil v USA řeckým přistěhovalcům.

Sampras se nedávno vrátil k soutěžnímu tenisu a v Aténách ho čeká další turnaj veteránské série Champions Cup, kde bude moci navázat na nedávný triumf z Bostonu.

Nechtěl být někým jiným

K velkým úspěchům ho dovedly nejen tenisové dovednosti, ale také silná vůle a ledový klid i v těch nejvypjatějších situacích na kurtu. Tyto vlastnosti podle vlastních slov zdědil po matce. "Jako sportovec jsem trochu jako moje mamka. Musela mít odolnost, horlivost a soutěživost, když opustila svou vlast a neznala ani slovo anglicky," vysvětlil.

Vzhledem ke své uzavřenosti nebyl ani v dobách své největší slávy tak mediálně atraktivní jako třeba jeho velký rival Andre Agassi. "Chtěli po mně, abych na kurtu i mimo něj byl někým jiným. Takový prostě nejsem, nikdy jsem nebyl drsný nebo ztřeštěný," řekl k tomu Sampras.

Reklama