Hlavní obsah

Federer ukončil Nadalovu rekordní antukovou sérii

HAMBURK

Švýcarský tenisový fenomén Roger Federer dosáhl další tenisové mety. Světová jednička a nejlepší tenista současnosti poprvé v kariéře zvítězil nad na antuce nepřemožitelným Španělem Rafaelem Nadalem, který na svém oblíbeném povrchu neprohrál přes dva roky, konkrétně 81 zápasů. Ve finále turnaje série Masters v Hamburku Federer dokonce Nadalovi uštědřil v rozhodujícím třetím setu „kanára“ a zvítězil 2:6, 6.2 a 6:0.

Článek

První set ale nenaznačoval, že by se Nadal dočkal přerušení své rekordní série. Favorizovaný Španěl měl jeho průběh pevně ve svých rukách a nepouštěl Federera k jeho obávané nátlakové hře. Švýcar se navíc, stejně jako v celém průběhu turnaje, v prvním setu potýkal z timingem svých úderů a s přesností. První set vyhrál Nadal bez problémů 6:2.

Ve druhém setu ale Federer stále více nacházel správné načasování svých úderů a dokázal s Nadalem srovnat krok. Zejména z bekhendové strany přestal tolik kazit, což eliminovalo Nadalovu taktiku prosazovat se právě přes tento Švýcarův úder. Navíc Federerův forhend začal sázet vítězné míče, což se v prvním setu vůbec nedařilo. Nadal dvakrát ztratil svoje podání, a tak skončil druhý set stejným poměrem jako ten první, jenže ve Federerův prospěch.

Ve třetím setu Federer začal již jednoznačně dominovat. Sebral hned první Nadalovo podání a ujal se vedení 3:0. Nadal běhal pouze ze strany na stranu a přestože jeho obranná hra je vyhlášená, Federer si většinou cestu k vítěznému úderu našel. Třetí sadu ukončil Federer bez ztráty gamu a před blížícím se French Open sebral Nadalovi aureolu neporazitelnosti na antuce.

Nadal popřál Federerovi hodně štěstí na French Open 

"Jednaosmdesát zápasů je úžasná série. K tomu, co dokázal, mám velký respekt," řekl Federer na Nadalovu adresu a potěšil hamburské fanoušky: "Je úžasné tady zase hrát a vyhrát. Myslím, že jsem se do tohoto turnaje zamiloval," dodal Švýcar po triumfu v generálce na French Open.

"Pokud jsem měl s někým prohrát, tak Roger je ten pravý. Nemůžu být smutný, když jsem prohrál s nejlepším tenistou světa. No a teď začnu novou sérii," řekl Nadal, jenž během své šňůry vyhrál 13 turnajů na antuce za sebou. "Hodně štěstí na French Open," popřál Federerovi, s nímž se může v Paříži utkat znovu až ve finále.

Federer tak zároveň ukončil svou vlastní negativní bilanci, když ve čtyřech po sobě jdoucích turnajích nedokázal zvítězit. Zažehnal i slova kritiků o vleklé krizi, ze které se bude dlouho dostávat. Minulý týden propustil svého trenéra Tonyho Roche a změna mu v krátkodobém časovém horizontu evidentně prospěla. S Nadalem má však stále negativní skóre vzájemných zápasů, které v neděli snížil na 7:4 pro Nadala.

Jankovičová triumfovala v Římě 

Vítězstvím na antuce v Římě se srbská tenistka Jelena Jankovičová zařadila mezi hlavní favoritky pro grandslamové Roland Garros. Pátá hráčka světového žebříčku si v italské metropoli v neděli poradila ve finále i s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou a získala třetí letošní titul, z toho druhý na antukovém povrchu.

Jankovičová i Kuzněcovová se v Římě snažily proměnit v prvenství již čtvrtou finálovou účast v této sezóně. Ruska ale množstvím chyb sama pomohla soupeřce k trofeji i prémii 182.000 dolarů, když prohrála 5:7 a 1:6. Ani na čtvrtý pokus tak až na vrchol nevystoupala. Zato dvaadvacetiletá Jankovičová přidala triumf k vítězstvím v Aucklandu a Charlestonu. Tři tituly od začátku roku získala už jen světová jednička Justine Heninová.

Milagros Sequeraová se v neděli stala první tenistkou z Venezuely, která vyhrála turnaj na profesionálním okruhu WTA. Šestadvacetiletá hráčka, žijící v kalifornském San Diegu, porazila ve finále antukového podniku v marockém Fezu Kanaďanku Aleksandru Wozniakovou 6:1 a 6:3. Osmaosmdesátá tenistka světového žebříčku získala za úspěch ve svém druhém finále v kariéře 21.140 dolarů z celkové dotace 145 tisíc.

Spadea zaskočil v Pörtschachu Hrbatého 

Americký tenista Vince Spadea se postaral o překvapení na úvod turnaje v Pörtschachu, kde vyřadil hned v prvním kole pátého nasazeného Dominika Hrbatého. Nejlepší slovenský tenista prohrál v prvním kole potřetí za sebou a letos má na okruhu ATP negativní bilanci výher a proher 8:13. Se Spadeou v neděli v generálce na Roland Garros prohrál 1:6 a 5:7.¨

Antukový turnaj v Pörtschachu má dotaci 353.450 eur, nasazenou jedničkou je Rus Nikolaj Davyděnko.

<tbody><tr class="invert"><td>HAMBURK: </td></tr><tr><td><strong>Dvouhra finále:</strong> </td></tr><tr><td>Federer (1-Švýc.) - Nadal (2-Šp.) 2:6, 6:2, 6:0.</td></tr><tr><td><strong>Čtyřhra - finále:</strong></td></tr><tr><td>B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Hanley, Ullyett (5-Austr./Zimb.) 6:3, 6:4.</td></tr><tr class="invert"><td>ŘÍM:</td></tr><tr><td><strong>Dvouhra finále: </strong></td></tr><tr><td>Jankovičová (3-Srb.) - Kuzněcovová (2-Rus.) 7:5, 6:1.</td></tr><tr><td><strong>Čtyřhra - finále:</strong></td></tr><tr><td>Dechyová, Santangelová (7-Fr./It.) - Garbinová, Vinciová (It.) 6:4, 6:1.</td></tr><tr class="invert"><td>FEZ:</td></tr><tr><td><strong>Dvouhra - finále:</strong></td></tr><tr><td>Sequeraová (Venez.) - Wozniaková (Kan.) 6:1, 6:3.</td></tr><tr class="invert"><td>PÖRTSCHACH:</td></tr><tr><td><strong>Dvouhra - 1. kolo:</strong></td></tr><tr><td>Spadea (USA) - Hrbatý (5-SR) 6:1, 7:5, Hartfield (Arg.) - Wawrinka (Švýc.) 6:2, 6:4, Russell (USA) - Vassallo Arguello (Arg.) 6:1, 7:6 (7:4).</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: