Hlavní obsah

Tenista Davyděnko požádal o rakouské občanství

Tenista Nikolaj Davyděnko, jenž vyhrál loni s Ruskem Davisův pohár, požádal o rakouské občanství. Aktuálně čtvrtý hráč světa si ovšem hodlá ponechat i ruský pas. "Tréninkové podmínky v Rakousku jsou mnohem lepší než v Rusku. A rakouský pas by mi ulehčil cestování, protože jako Rus musím často žádat o víza," řekl pětadvacetiletý Davyděnko na turnaji v Pörtschachu, kde obhajuje loňské vítězství.

Článek

Jak sám tenista uvedl, na státním občanství nijak nelpí. Rodák z ukrajinského Severodoněcku dokonce podle agentury APA až do svých šestnácti let žádné neměl, pak však přijal ruské.

Protože však od mládí žil v Německu, oslovil ještě v roce 2000 tamní představitele, zda by měli zájem o jeho služby. "Ale všechno to tam šlo moc pomalu," poznamenal Davyděnko, jenž mluví plynně německy a v Rusku nežije.

Pokud by chtěl v budoucnu Rakousko reprezentovat v Davisově poháru, musel by počkat tři roky po obdržení občanství. Teoreticky by mohl za svou novou vlast hrát na olympijských hrách v Pekingu, musel by však dostat souhlas od ruské strany.

Reklama