Hlavní obsah

Čeští tenisté postoupili do finále Světového poháru týmů

Čeští tenisté si po čtyřech letech zahrají finále Světového poháru týmů v Düsseldorfu. Výběr kouče Jaroslava Navrátila si zajistil postup v pátečním závěrečném utkání Modré skupiny s domácím Německem, které porazil 3:0 na zápasy a dokonce bez ztráty setu. Soupeřem tenistů v boji o první vítězství v historii samostatné České republiky bude v sobotu Argentina.

Článek

První bod v pátek na düsseldorfské antuce získala česká jednička Tomáš Berdych. Dvanáctý hráč světa porazil Philipa Kohlschreibera v utkání, v němž ani jednou neztratil servis a naopak čtyřikrát získal protivníkovo podání. Za 71 minut se radoval z jasného vítězství 6:3, 6:2 a Kohlschreibera porazil i počtvrté v kariéře. "Jeho tenis mi docela sedí. On se navíc snažil o hru, která u něj není obvyklá, a hodně chyboval. Byla to jen otázka času," řekl ČTK Berdych v telefonickém rozhovoru.

Svou skvělou formu v Düsseldorfu poté potvrdil debutant Jan Hájek, jenž vyhrál i při svém třetím představení. Třiadvacetiletý náhradník za Radka Štěpánka, který se těsně před začátkem turnaje omluvil, nezaváhal v druhé dvouhře s Florianem Mayerem. Olomoucký rodák získal první sadu v tie-breaku, a i když mu domácí tenista na začátku druhého setu utekl do vedení 2:0, šesti vyhranými gamy za sebou výsledek obrátil.

"Před turnajem jsme byli v těžké situaci, byl vůbec problém najít druhého hráče. Je fantastické, jak se toho Honza zhostil, podává tady skvělé výkony," pochválil Berdych svého kolegu, kterému v současnosti patří 101. místo ve světovém žebříčku.

V závěrečné čtyřhře, která už z hlediska postupu do finále nic neřešila, přidali Berdych s deblovým specialistou Martinem Dammem třetí bod a prohloubili zklamání domácích Němců. Česká dvojice nad Benjaminem Beckerem a Michaelem Kohlmanem zvítězila 6:4 a 6:4.

Výhodou Argentiny bude antuka 

Tenisté tak po vítězstvích nad Španělskem, Belgií i Německem jdou do finále bez porážky. Naposledy si Češi zahráli ve finále Světového poháru v roce 2003, kdy Jiří Novák se Štěpánkem nestačili na Chile. Zkušený Novák, jenž loni na podzim ukončil kariéru, je oficiálně členem týmu i nyní, třebaže do Düsseldorfu neodcestoval.

Navrátilův výběr se v sobotu od 11:45 pokusí navázat na triumfy tehdejšího Československa z let 1981 a 1987. Argentina spoléhá na silnou trojici Juan Ignacio Chela, Agustin Calleri, José Acasuso. "To jsou tři hráči, kteří jsou všichni schopni hrát singly. Mají vyrovnaný tým, navíc antuka je jejich povrch," uvedl Berdych k síle soupeře.

Druhé páteční utkání v Modré skupině vyhráli Španělé nad Belgií 3:0 na zápasy a skončili v tabulce druzí.

Světový pohár družstev:
Modrá skupina:
Německo - Česko 0:3
Kohlschreiber - Berdych 3:6, 2:6, Mayer - Hájek 6:7 (4:7), 2:6, Kohlmann, Becker - Damm, Berdych 4:6, 4:6.
Belgie - Španělsko 0:3
O. Rochus - Ferrer 3:6, 4:6, Vliegen - Almagro 2:6, 1:6, Darcis, O. Rochus - Ferrer, Salva-Vidal 3:6, 6:3, 8:10.
Konečná tabulka Modré skupiny:
1.Česko3307:2
2.Španělsko3216:3
3.Německo3124:5
4.Belgie3031:8

Reklama

Související témata: